Ferry efter stafetten: ”Det är oroande”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige slutade precis utanför pallen i stafetten.

Trots att det var nära medalj, var det svenska laget långt efter sett till ren åktid.

– Det är oroande, säger SVT Sports expert Björn Ferry.

Mixedstafetten blev en riktig rysare.

Men trots att Sverige länge var med och hotade om medaljerna, slutade man på en snöplig fjärdeplats.

Peking 2022

De svenska skidskyttarna, som under säsongen varit otroligt starka rent åkmässigt, hade det tufft i spåren i stafetten. Vid målgång var Sverige hela en minut och 45 sekunder efter segrande Norge.

– Det är oroande. Ser man till säsongen så har Sverige varit bästa eller näst bästa åknation på de här stafetterna. I dag är Sverige en minut och 45 sekunder efter Norge i ren åkning. Det är nästan en halv minut per sträcka. Det är väl egentligen bara Elvira Öberg som håller jämna steg med de bästa. Alla andra tappar ganska mycket, säger SVT Sports expert Björn Ferry.

”Finns paralleller till längdtävlingen”

De svenska längddamerna hade också en tung dag i spåren. Ferry tror att problemet kan ligga i skidornas struktur.

– Det gäller att analysera och förstå vad som har hänt. Är det formen det är fel på är det jobbigt. Men det finns paralleller till längdtävlingen. Det kändes överraskande att Frida Karlsson inte kunde hänga med när hon kändes så stark. Så visst, det kan vara något med strukturen.

Vad tänker du kring fortsättningen?

– Trots att skidåkningen var ganska usel i dag så är det ändå nära. Några extraskott mindre så kan det faktiskt bli guld i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Peking 2022

Mer i ämnet