Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Björn Ferry tror på Elvira Öberg (t.v.) som totalsegrare i världscupen – hör Öberg om förväntningarna inför säsongen i klippet ovan. Foto: SVT

Ferry inför VC-premiären: ”Elvira är storfavorit att vinna hela världscupen”

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det dags för damerna att dra igång skidskyttesäsongen, i finska Kontiolahti. En säsong där Elvira Öberg sannolikt kommer att stå som totalsegrare i mars, enligt SVT:s expert.

– Konkurrenterna är rädda för henne och hon har mycket i egna händer, säger Björn Ferry.

Efter en fjolårssäsong där framförallt skidåkningen var strålande slutade Elvira Öberg tvåa i den totala världscupen, bakom norska stjärnan Marte Olsbu Röiseland.

”Elvira är storfavorit”

Röiseland har sänkt förväntningarna om en ny totalseger efter att ha drabbats av bältros i september och landsmaninnan Tiril Ekckhoff har tvingats ta en paus på grund av sömnproblem och utmattning efter en coronainfektion.

– Elvira är storfavorit att ta hem totala världscupen, så går snacket bland konkurrenterna och i hela skidskyttevärlden. Särskilt nu när de två norska storstjärnorna har hälsoproblem. Jag tror inte att de kan utmana Elvira sett till en hel säsong, med de här problemen i bagaget, säger Björn Ferry.

Hur kommer hon att hantera detta mentalt?

– Elvira får leva med favorittrycket. Jag grundar mitt tips på att hon var den starkaste skidåkaren ifjol, och dessutom har utvecklats i skyttet. Hon klarar pressade situationer allt bättre. 

”På gränsen till dåligt för Hanna”

Vem ska då främst utmana Elvira Öberg? Storasyster, är Ferrys hetaste tips.

– Hanna blir definitivt första utmanare till Elvira. Hon gjorde en stark säsong åkmässigt ifjol, men skyttet var ju verkligen inte bra. Hon sköt 79 procent, vilket är på gränsen till dåligt för någon som tillhört världseliten så länge. Men jag vet att hon har lagt ner mycket tid på skyttet och dessutom byggt om geväret.

– Får hon skyttet att funka blir hon livsfarlig.

Vem, förutom Hanna, kan utmana Elvira?

– Jag tror att Italiens Dorothea Wierer kan ha en chans på segern i totala världscupen. Hon är inte lika snabb som Elvira, men en väldigt erfaren och duktig skytt. Jag kommer även hålla ett öga på tjeckiskan Markéta Davidová.

”Extra nyfiken på Stina Nilsson”

Vilka förväntningar har du på övriga svenska damer?

– Det kommer bli så spännande att följa hela damlaget, eftersom alla har kapacitet att ta sig upp på pallen. Jag är ju också extra nyfiken på Stina Nilsson – om hon har tagit fler kliv i sin utveckling, säger Ferry.

Sändningen från damernas världscuppremiär startar 13.00 i SVT1/Play

Här ser du världscupen i skidskytte på SVT Play >>>

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.