Ferry om rivalen: ”För mig är han den bästa genom alla tider”

Uppdaterad
Publicerad

Björn Ferry har haft många duster med den fenomenale fransmannen. De flesta har Martin Fourcade vunnit. Nu väljer den sjufaldige totalvärldscupvinnaren att lägga av, ett besked som överraskar SVT:s skidskytteexpert.

– För mig är han den bästa genom alla tider. Jag trodde att han i alla fall skulle hålla på i två år till, säger Björn Ferry.

Två män tävlar om titeln som den störste manlige skidskytten genom tiderna, Ole-Einar Björdalen och Martin Fourcade. För Björn Ferry är det tydligt vem som tar hem titeln.

– För mig är Martin Fourcade den bästa genom alla tider. Att vinna världscupen sju år i rad och vara så komplett. Ole-Einar Björndalen var aldrig lika komplett som Fourcade när han var som bäst, säger Ferry och fortsätter:

– Ole-Einar Björndalen vann väldigt mycket men var egentligen aldrig en riktigt bra skytt. Fourcade har konstant legat över 90 procent i skytte, år efter år efter år. Sättet som han anpassar sitt skytte efter förhållanden.

”Fick äran att knäcka honom”

Björn Ferry minns tillbaka på Fourcade som en av de tuffare motståndarna i spåren.

– Jag fick ju äran att få knäcka honom ett par gånger, det är mina roligaste minnen från karriären. Året jag slutade vann jag en masstart i Pokljuka. Både jag och Fourcade sköt fyra nollor men så knäckte jag honom på slutkilometern, det är mitt livs bästa lopp.

Den stora idrottsmannen Martin Fourcade i all ära men Björn Ferry väljer också att höja ledaregenskaperna hos fransmannen.

– Jag uppskattar honom som ledare för skidskyttet. Han har varit väldigt tydlig i dopningsfrågan och har tagit på sig ledartröjan. Han var bäst och tog alltid ansvaret att stå upp som en bra förebild för sporten. Det är en sådan kille man vill ha som den bästa, säger Ferry.

ARKIV: Fourcade besviken på skidorna (8 mars)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.