• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett övergivet slakteri i södra delen av Hultsfred i Kalmar län med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar. Läs mer

Björn Ferry. Arkivbild. Foto: Bildbyrån

Ferry: ”Skandal att inte ledarna har någon ryggrad”

Publicerad

Efter anklagelserna mot internationella skidskytteförbundet har det gjorts husrannsakan, förhör och både ordförande Anders Besseberg och generalsekreterare Nicole Resch har tagit time out. – Ingen rök utan eld. Man gör inte en husrannsakan utan att ha starka misstankar, säger SVT Sports expert Björn Ferry.

Enligt uppgifter till norska medier ska det röra sig om över 60 fall sedan 2011. En tid då Ferry själv fortfarande var aktiv.

– Det känns ju för jävligt. Jag har sagt det så många gånger så man blir nästan less. Men det är klart mest troligt har jag tävlat många gånger mot någon som har fuskat och det känns inte bra.

”Det är skandal”

– Jag har trott att man gör allt man kan för att rensa upp i sporten. Jag är övertygad om att det är stor majoritet av åkarna som verkligen vill det och då är det skandal att vi inte kan ha några ledare som har någon ryggrad, säger Ferry.

Topparna inom förbundet utreds för att de ska ha dolt ryska tester och arbetat för ryska intressen mot pengar eller liknande. 

– Jag har inte trott att det har varit på den här nivån. Jag har förstått att det är folk som fuskar och att det är svårt att sätta dit dem men när det är att man har positiva prov som man döljer då är det tack och godnatt. Det är bara att byta ut hela högen, säger Ferry.

Nu vill han se förändring

Besseberg har suttit som ordförande sedan 1992 – något som borde ses över, enligt Ferry.

– Det man gör måste ju få konsekvenser. Det är ändå vuxna människor men det är väl den här makten som efterhand korrumperar. Man tänker att det inte ska vara så. Men tydligen är det så och då vore det väl bättre att man inte kan sitta i 30 år utan att man byter ut oftare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer