Björn Ferry vill se herrar tävla mot damer i skidskyttets mixstafett. Foto: Bildbyrån

Ferry: Vill se man mot kvinna på skjutvallen

Uppdaterad
Publicerad

Björn Ferry gillar mixedstafetten i skidskytte men vill se att man går ett steg längre. Experten vill se kvinnor mot män på riktigt, att lagen ska kunna välja vilka sträckor som damer och herrar kör, inte som nu då två första sträckorna körs av damer och de två sista av herrar. ”Man vill ju se Fourcade mot Wierer i en duell på vallen”

SVT Sports expert Björn Ferry tycker att dagens mixedstafett har etablerat sig och fått en bra status inom sporten men han är inte nöjd ändå. Han vill se damerna och herrarna tävla mot varandra – även i spåret och på skjutvallen.

– Det är nog ett gammalt tankemönster att damer är damer och herrar är herrar. Men egentligen så borde du få ställa upp som du vill, säger Ferry till SVT Sport.

Han ser det som en extra krydda i tävlingarna om lagen gjorde olika taktiska uttagningar där kvinnor och män kunde åka vilken sträcka de ville, så länge man har med två av vardera könet.

”Kan bli oerhört spännande”

– Det hade varit kul att testa...typ oj, nu går en dam ut i ledning med 33 sekunder på slutrundan och efter går Fourcade ut – hur ska det gå? Han har 2 km på sig...det kan ju bli oerhört spännande, funderar Ferry.

– Och i skyttet är det ju lika för båda. Det har jag alltid tyckt med sporter där det går...att killar ska tävla mot tjejerna. Det är ju då man får den där nerven på riktigt. Att få se Fourcade mot Dorothea Wierer på vallen, för där har de ju samma förutsättningar. Det skulle lyfta, att ställa upp laget som man vill.

En mixedstafett på riktigt

I sportskytte har man tidigare tävlat i en gemensam klass men gått ifrån det. I bland annat segling och ridsport tävlar man fortfarande på samma vilkor mot varandra.  Svenske OS-guldmedaljören från Vancouver, Björn Ferry, vill se en könlös kamp på skjutvallen också.

–När man kan tävla mellan könen, varför ska man inte göra det? Det blir ju ett extra intresse. Då blir det ju en mixedstafett på riktigt. Jag skulle älska att se killarna mot tjejerna.

Med dagens regler åker damerna 6 km var och herrarna 7,5 km på sina sträckor. Det skulle behöva förändras, men det skulle enkelt kunna åtgärdas menar Ferry.

– Ja då skulle ju herrarna gå ner till 6 km vilket skulle skapa en ännu  tajtare tävling

Ny gren urvattnar statusen

Förutom mixedstafetten som har några år på nacken nu och börjar bli etablerad så har man de senaste åren försökt införa ännu en mixad tävling, en mer sprintbetonad där en man och en kvinna tävlar, en sk single mixed-stafett.

I Östersund kommer båda tävlingsformerna köras – samma dag. Det är något som förbryllar SVT-experten.

– Att köra två tävlingar samma dag känns som en konstig kompromiss. Man vill ju ha de bästa på startlinjen och det är ju svårt om de är på samma dag. Fourcade och Svendsen kommer ju troligen åka första tävlingen och om de inte gör det  eller någon gör det så tappar ju liksom båda tävlingarna i status.

Hur har de tänkt tror du?

– Jag vet egentligen inte, det kan ju finnas praktiska skäl men det är ju så att den längre stafetten har mer status och toppnamnen kommer i större utsträckning köra den stafetten. Och den mer sprintbetonade stafetten blir ju mer av en reservstafett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer