Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Quentin Fillon Maillet har inspirerats av sina konkurrenter. Foto: Bildbyrån/TT Nyhetsbyrån

Quentin Fillon Maillet om inspirationen: ”Jag tittade på Fourcade och Thingnes Bö”

Uppdaterad
Publicerad

Hur tog Quentin Fillon Maillet klivet från pallplatser till dominant segrare?

En titt på konkurrenternas mentala fokus är en del av svaret.

– Jag tittade på Martin Fourcade och Johannes Thingnes Bø, och såg hur de hittade nycklar till seger trots sämre form, säger den franska skidskyttestjärnan till SVT Sport.

Förra säsongen var han plötsligt bara bäst. Den 30-årige fransmannen som tillhört världstoppen i många år tog tio världscupsegrar och vann den totala världscupen.

”Skillnaden är det mentala”

Under sju år var han ofta var på pallen, men vann nästan aldrig. Som 28-åring hade han 27 pallplatser, men bara tre av dessa var segrar.

– Skillnaden mellan pallplats och seger är det mentala. Jag tittade mycket på Martin Fourcade och Johannes Thingnes Bø. Även när de inte har varit i toppform eller haft det allra bästa fokuset i skyttet, så har de hittat nycklar som gjort att de många gånger vunnit ändå, säger Quentin Fillon Maillet till SVT Sport.

– Jag har försökt efterlikna deras sätt.

Samuelsson: ”Han gör sällan en dålig serie”

Den svenske stjärnan Sebastian Samuelsson imponeras främst av sin konkurrents vassa skytte.

– Det jag imponeras mest av är hur han så ofta lyckas skjuta fullt och alltid lyckas prestera så nära sitt max. Han är extremt duktig på det och i tävlingar med fyra skytten gör han sällan en dålig serie, säger Samuelsson till SVT Sport.

– Att skjuta är som en slags vila för mig, och sedan vill jag bara komma igång och ”bestiga det stora berget igen”. Jag jobbar, jobbar och jobbar för att sedan nå mitt mål, säger Quentin Fillon Maillet.

Världscupen i skidskytte inleds under tisdagen med herrarnas sprint kl 13.00 i SVT1/Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.