Foto: SVT

Arenan i skidskytte tömdes – bara timmen innan start

Uppdaterad
Publicerad

Bara en timme innan herrarnas skidskyttesprint i Kontiolahti kom order från finska regeringen: Alla publikevenemang i landet med över 500 deltagare avbokas fram till slutet av maj. Strax därefter tömdes arenan på publik.

– Vi är ledsna. Vi fick precis reda på det när vi skulle gå in, då sade de att det var stängt, berättar några supportrar till SVT.

Norge och Sverige har redan infört förbud mot större folksamlingar på grund av coronaviruset. Nu väljer Finland samma linje.

På en presskonferens meddelade statsminister Sanna Marin att alla publikevenemang i Finland med över 500 deltagare avbokas fram till slutet av maj. Ett besked som får konsekvenser för världscupen i skidskytte i finska Kontiolahti.

– De skickar ut folk från läktaren nu, rapporterar SVT:s reporter Therese Bosta.

” Vi har åkt 30 mil för att se Martin Fourcade”

Några av supportarna som tvingas lämna tävlingen är familjen Markkanen.

– Vi är ledsna. Vi fick precis reda på det när vi skulle gå in, då sade de att det var stängt. Vi har åkt 30 mil och hade hoppats få se Martin Fourcade göra sin sista tävling, säger dem till SVT Sport.

Fram till en timme innan start var beskedet i Kontiolahti att tävlingarna – till skillnad från många andra arrangemang – skulle genomföras med publik på plats.

Beslutet påverkar inte tävlingarna i sig, som körs som planerat, men inför tomma läktare. Du kan följa tävlingarna här.

KLIPP: Svenskar åkarna reagerar på publikbeslutet: ”Konstigt”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.