Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Martin Ponsiluoma kunde säkra en svensk tredjeplats i dagens mixstafett. Foto: Bildbyrån

Utan stjärnorna – ny pallplats för Sverige

Uppdaterad
Publicerad

När många länder sparade sina toppåkare till mixstafetten så valde Sverige att ställa upp med en något svagare uppställning.
Men trots starkt motstånd så lyckades Sverige knipa en tredjeplats efter en genomgående stark mixstafett.
– Det här var jättebra, fyra jättebra sträckor. Vilken svenskdag, säger Mona Brorsson till SVT Sport.

Tidigare under dagen kunde ett toppat svenskt lag med Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson hämta hem en guldmedalj till Sverige i singelstafetten.

Andra länder valde att prioritera annorlunda och både Italien och Norge hade med sig starka lag till mixstafetten. Men Sverige med Linn Persson, Mona Brorsson, Jesper Nelin och Martin Ponsiluoma stod alla för fina insatser och bärgade en tredjeplats till Sverige.

Stor press i sistaskyttet

Tredjeplatsen grundlades med två stabila insatser av Mona Brorsson och Linn Persson. När Mona växlade över till Jesper Nelin på tredjesträckan låg Sverige trea med bara en sekund ned till Finland. Nelin var sedan i trubbel i hans sista stående skyttet.

– Jag är riktigt farligt ute med tre prickar kvar och tre skott men jag lyckades och fick ner dem, sade Nelin till SVT Sport efter loppet.

Martin Ponsiluoma gick ut på en andraplats på sistasträcken. Hack i häl låg Johannes Tingnes Böe. Inte helt oväntat så gick Böe om svensken men med i stafettens sista stopp på skyttevallen hade Ponsiluoma chansen att säkra en pallplats till Sverige.

”Vilken svenskdag”

Trots ett missat skott så hade Sveriges sistaman över en minut ned till Schweiz på fjärdeplatsen efter skyttet. Inga problem för Martin Ponsiluoma att köra hem en skrällartad pallplats till Sverige i ett väldigt starkt startfält.

– Det här var jättebra, fyra jättebra sträckor. Vilken svenskdag, säger Mona Brorsson till SVT Sport.

Italien fick ställa sig högst upp på pallen efter en imponerande insats. På de två inledande sträckorna hade man fjolårets VC-toppduo i form av Dorotea Wierer och Lisa Vittozzi.

Efter en överlägsen start kunde Italien till slut åka hem en rätt bekväm seger. Trots att Johannes Tingnes Böe stod för en hektiskt jakt på sistasträckan så räckte det inte ända fram och Norge fick nöja sig med en andraplats.

I DAG: Se Hanna Öbergs reaktion vid sista skottet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se Hanna Öbergs reaktion vid sista skottet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer