Hanna Öberg Foto: Bildbyrån/TT

Hanna Öberg: ”Känner mig inte underlägsen”

Uppdaterad
Publicerad

Hanna Öbergs OS-guld och VM-guld i distans har en sak gemensamt med dagens jaktstart.

Det är fyra skjutningar som gäller ifall man vill ta medalj.

– Jag känner inte att jag har något underläge, hehe, säger hon till SVT Sport.

Medaljen var inom räckhåll på sprinten när många toppnamn bommade. Men på det sista skyttet gled allt ur händerna på Hanna Öberg. Frågan är hur man laddar om när tårarna faller, när du hade den stora möjligheten på ett mästerskap, men missade.

– Det gäller att lära sig vad som är historia, vad är här och nu och att kunna titta framåt. Det gäller att kunna skifta fokus, säger skidskyttelandslagets mentala coach Göran Kenttä.

Hur lätt är det att göra det på ett mästerskap?

– Det är klart att det är olika utmaningar. Forskning och studier visar att ju högre status och förväntningar, ju svårare kan det vara att hantera det. Men det är ju sånt man tränar på.

Som du känner Hanna Öberg, kan hon studsa tillbaka?

– Vi är mycket hoppfulla kring det.

Trots den tunga sprinten så har Hanna Öberg en räv bakom örat lagom till nästa tävling. 24-åringen har tagit OS-guld och VM-guld i paradgrenen distans, där det är, precis som i jaktstarten, fyra skjutningar.

Har du ett mentalt överläge på konkurrenterna?

– Jag känner inte att jag har något underläge i alla fall, hehe. Jag vet vad jag kan prestera på vallen och är trygg i det. Jag vet att jag kan göra de här snabba serierna på det avslutande stående skyttet. Jag är trygg i de lägena och jag gillar att stå där när det ska avgöras.

Har Hanna Öberg någon fördel mot er andra?

– Det beror också på vädret, det kan vara väldigt svårt när det är blåsigt här. Ja...du behöver lite tur också, säger italienskan Dorothea Wierer till SVT Sport.

Guldchansen i sprint försvann på sista skyttet:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.