Svenska åkarna reagerar på publikbeslutet: ”Konstigt”

Uppdaterad
Publicerad

När andra sporter och tävlingar ställs in rullar världscupen i skidskytte vidare till Finland och Kontiolahti – dessutom med publik. Ett beslut som fått de svenska åkarna att reagera.

– Det är ganska konstigt då det blir rätt inkonsekvent, säger Mona Brorsson till SVT Sport.

Förra veckans tävlingar i Nove Mesto kördes utan publik men när tävlingarna i veckan arrangeras i Finland är åskådarna tillbaka på läktarna.

– Det är ganska konstigt då det blir rätt inkonsekvent men samtidigt förstår jag ju också att man vill köra. Det är ju upp till varje regering och myndighet och i Finland har man inte haft så många fall och då väljer man att göra en annan bedömning, säger Mona Brorsson till SVT Sport

Corona och idrott

Hanna Öberg som jagar seger i totalcupen, bakom Dorothea Wierer och Tiril Eckhoff, är inne på samma spår som Brorsson.

– På ett vis är det ju intressant att de väljer att göra det med tanke på hur man väljer att göra på andra event runt om i Europa, säger hon och fortsätter:

– Men jag känner mig trygg med att de tar riktiga beslut och det är ju ändå utomhus och jag tänker att det är mindre risk där.

I Finland är antalet bekräftat smittade 40 stycken. En siffra att jämföra med Sveriges 326.

”Hetaste samtalsämnet på hela världscupen”

Efter tävlingarna i tjeckiska Nove Mesto, som kördes utan publik, åkte samtliga landslag tillsammans i ett chartrat flyg direkt till Finland och Kontiolahti.

– Det är absolut det hetaste samtalsämnet på hela världscupen och det är mycket osäkerhet kring tävlingarna. Det har verkligen eskalerat på väldigt kort tid från att ha varit något som man tyckte att ”det här är inte så allvarligt” till något som påverkar allting, säger Mona Brorsson och fortsätter:

– Det är ingenting vi kan kontrollera och det är bara att rätta in oss efter de rekommendationer och riktlinjer som dyker upp.

Så sänds skidskyttet i Kontiolahti

Torsdag:

15.20 SVT1: Skidskytte, sprint herrar, Kontiolahti, Finland

Fredag:

15.20 SVT1: Skidskytte, sprint damer, Kontiolahti, Finland

Lördag:

13.40 SVT2: Skidskytte, jaktstart herrar, Kontiolahti, Finland

15.40 SVT Play: Skidskytte, jaktstart damer, Kontiolahti, Finland

15.45 SVT1: Skidskytte, jaktstart damer, Kontiolahti, Finland

Söndag:

13.15 SVT1: Skidskytte, singelmixedstafett, Kontiolahti, Finland

15,15 SVT1: Skidskytte, mixedstafett, Kontiolahti, Finland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet