Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån/SVT

Hanna Öberg om tvivlen: ”Måste lita på min egen väg”

Uppdaterad
Publicerad

Förra säsongen blev inte riktigt som Hanna Öberg tänkt sig.

Men nu har skidskytten identifierat vad som gick snett – och hur hon ska tackla kommande säsong.

– Det kommer att vara viktigt för mig att lita på min egen väg, säger hon till SVT Sport.

Nu drar skidskyttarnas träningsperiod i gång på allvar – och Hanna Öberg är klar med utvärderingen av den förra säsongen.

– Det är framförallt skyttebiten som jag känner att jag kunde göra betydligt bättre, säger hon.

I skidåkningen tog Öberg stora steg framåt, vilket hon tar med sig som något positivt. Och försäsongen tror hon kommer bli bättre och mer balanserad i år än i fjol, vilket i sin tur banar väg för en bättre tävlingssäsong.

”Lätt att man tvivlar på sin egen väg”

Geväret har också fått en uppdatering, Öberg har valt ett något lättare, men den största förändringen blir nog mental, berättar hon.

– Det är kanske en baksida av att vi har ett så himla bra lag, att har man en period där det går lite sämre, så är det lätt hänt att man tvivlar på sin egen väg, säger Öberg och fortsätter:

– Man gör ganska olika runt skyttet, hur man jobbar kring det, så det kommer vara viktigt för mig att lita på min egen väg och att inte bli distraherad av vad andra gör.

”Hade kunnat gå väldigt bra”

Får Öberg bara skyttet att stämma i kombination med att skidåkningen sitter som i fjol, kan hon vänta sig betydligt bättre resultat, säger hon.

– Vi ser på säsongen jag haft, att om jag hade legat på samma skytteprocent som tidigare år, hade det kunnat gå väldigt bra.

Lösningen ska bli att få in ett flyt, en trygghet att stå på.

– Det har fattats i vissa bitar under den här säsongen. Det hjälpte inte att jag kom in lite svajigt, säger Öberg.

När det väl drar ihop sig till tävling är det VM i Oberhof i februari som är den stora höjdpunkten, men 26-åringens målsättning att att hålla en hög nivå över hela säsongen och att hela tiden förbättra sin prestation.

– Det handlar om att höja nivån på alla delar. Om man klarar att höja nivån och göra det bra på VM.

Under OS i Peking tog Hanna Öberg guld ihop med stafettlaget, och i den totala världscupen slutade hon fyra. I Pyoengchang 2018 tog hon OS-guld på distans, och i VM i Östersund 2019 blev det också ett individuellt distansguld.

ARKIV: Hanna Öberg om systrakampen: ”Nog har vi haft våra duster” (15 mars 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.