Öbergs bästa sprint – slutade tvåa: ”Jättenöjd med min tävling”

Uppdaterad
Publicerad

Hanna Öberg sköt fullt under sprinten i tyska Ruhpolding och slutade tvåa. Det är hennes bästa placering i disciplinen i världscupen.

– Det känns jätteskönt och jag är väldigt nöjd, säger Hanna Öberg till SVT Sport.

Efter det första skyttet var Hanna Öberg bara 6,7 sekunder efter Tiril Eckhoff som var i ledning efter första skjutningen tack vare en snabbare åkning.

Öberg, som gick ut som nionde åkare, satte också press på norskan med ett nollskytte även i det stående skyttet. Ett nollskytte lyckades även Eckhoff med och tack vare att hon var 34 sekunder snabbare ute i spåret hade Hanna Öberg ingen chans.

Det hade ingen annan heller och Tiril Eckhoff vann på tiden 17.10 minuter.

– Det här kan vara det bästa hon (Eckhoff) gjort, säger SVT Sports expert Björn Ferry.

Ny pallplats

Bakom Tiril Eckoff blev det betydligt jämnare. Hanna Öberg åkte in 29,7 sekunder efter Eckhoff och det räckte till en andraplats. Hon var sju sekunder före Dorothea Wierer som slutade trea. Andraplatsen är den bästa placeringen i sprint i karriären för Hanna Öberg. Hennes tidigare bästa placeringar i sprint är två tredjeplatser. En kom förra året i just Ruhpolding.

– Det är en ganska lätt inledning på varvet och vi hade som plan att inte tappa på den delen. Det tycker att jag lyckades bra med och gick ut hårt. Jag tyckte att jag hanterade det och jag är jättenöjd med min tävling, säger Hanna Öberg till SVT Sport.

– Åkningen fungerade mycket bättre än förra veckan och även skyttet. Under den liggande serien ville jag vara lugn, vilket jag lyckades med. I det stående skyttet ville jag verkligen sätta skotten och jag tänkte inte ge bort någontingting. Känns väldigt skönt skjuta fullt för första gången den här säsong.

Bra svenskdag

Tiril Eckhoff var också imponerad över Hanna Öberg.

– Det blev väl en bra svenskdag i dag också? Och hon fick slå Dorothea Wierer! Va? Det är ju ganska bra (skratt), säger Eckhoff.

Och visst blev det en bra svenskdag. Bakom Hanna Öberg slutade Mona Brorsson (11), Anna Magnusson (12), Johanna Skottheim (13) Elvira Öberg (20) och Linn Persson (27).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.