Hanna Öbergs styrkebesked – vann VM-genrepet

Uppdaterad
Publicerad

Hanna Öberg tog i dag sin andra seger i karriären på seniornivå. Svenskan vann EM-guld i Minsk, ett mästerskap som är ett VM-genrep för skidskyttelandslaget.

– Det här är ett bra genrep, säger en glad Hanna Öberg.

De svenska åkarna valde att stå över världscupen i amerikanska Soldier Hollow den gångna helgen för att i stället åka och VM-genrepa på EM. När de sju bästa i världscupen inte deltog i dagens distanslopp var det bara vitryskan Iryna Kryuko som var bättre rankad än Hanna Öberg inför loppet.

Men i snålblåsten i Minsk var det Öberg som behärskade banan bäst. Svenskan åkte fortast av samtliga och trots tre bommar, omgjorda till tilläggsminuter, spelade det ingen roll att både ukrainskan Yuliia Zhuravok och just Kryuko hade två respektve en bom mindre än Öberg.

VM-vintern

– Jag gick ut ganska hårt ändå, men orkade kanske inte hålla den åkfarten, säger hon till SVT Sport.

I mål var svenskan överlägsen – 32 sekunder före Zhuravok och ytterligare tio före hemmaåkaren Kryuko. EM-guldet var hennes andra seger i karriären på seniornivå. Den första kom på samma distans för ett år sedan på OS i Sydkorea.

Har distansen blivit din favoritdistans nu?

– Haha, ja det kanske har det! Jag har börjat tycka om distansen mer och mer i alla fall. Det här är ett bra genrep. Det är bra tävlingar och bra genomkörare inför den sista formtoppningen vi ska gå in i efter det här.

Mona Brorsson blev näst bästa svenska på en tolfteplats med fem bommar. Emma Nilsson blev 15:e.

Anna Magnusson, med fem bommar blev 44:a.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-vintern

Mer i ämnet