Hanna Öbergs succé – första pallplatsen i världscupen

Uppdaterad
Publicerad

Hanna Öberg stod för en strålande insats i jaktstarten i tjeckiska Nove Mesto.

Svenskan åkte upp sig till en tredjeplats och tog sin första individuella pallplats i världscupen.

– Jag är väldigt nöjd, säger Öberg till NRK.

Efter sjätteplatsen i fredagens sprint hade Hanna Öberg ett fint utgångsläge inför dagens jaktstart. Svenskan startade en halv minut bakom ledande norskan Marte Olsbu Röiseland.

Och med ett strålande skytte knappade Öberg in sekund för sekund under tävlingens gång.

Svenskan sköt fullt i de tre första skyttena och kom in som tvåa på det sista stående skyttet, bara sekunder bakom italienska Dorothea Wierer som var i ledning då.

”Kändes som det var dags”

Där bommade Wierer, Öberg och Röiseland varsin gång och norskan gick ut som etta, med Öberg sju sekunder bakom på en tredjeplats. Öberg gjorde sedan sitt bästa för att ta sig ikapp i den sista backen, men var lite för långt efter. Vann gjorde till slut Röiseland efter en fin spurt.

– De gick ut en bit före mig, och jag fick veta att det var säkert bakom. Jag gjorde ju det jag kunde för att försöka komma ikapp, och jag närmade mig väl lite. Men det var inte riktigt tillräckligt, säger Öberg till NRK.

Tredjeplatsen är Hanna Öbergs första individuella pallplats någonsin i världscupen.

– Det var ett jätteroligt lopp och jag är väldigt nöjd med min insats, summerar Öberg.

”Då är Sverige VM-favorit”

Den svenska 23-åringen hyllades av SVT Sports skidskytteexpert Björn Ferry efter loppet.

– Fantastiskt! Det var perfekt. Det kändes som det var dags, och det är på vippen att hon går ikapp.

Bakom Öberg stod andra svenskor för fina insatser. Mona Brorsson åkte upp sig från 36:e till en 12:e plats. Där bakom slutade Anna Magnusson på plats 14 och Linn Persson på plats 15. Linn Persson slutade på 54:e plats.

– Anna har varit under isen ett tag, men nu fick hon äntligen till det. Kommer hon tillbaka i formen hon hade för två år sedan, så är hon en jättetillgång. Då är Sverige favorit i VM-stafetten, säger Ferry.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.