Lisa Theresa Hauser jublar efter första segern i världscupen. Foto: Bildbyrån.

Hausers revansch efter fallet – tog första segern i världscupen

Uppdaterad
Publicerad

Lisa Theresa Hauser körde omkull i en av utförsbackarna i söndagens masstart i Oberhof när hon låg trea strax före mål och slutade som uppgiven tolva.

I dag kom revanschen när österrikiskan vann distansen över 15 km i Antholz och tog sin första seger i världscupen.

– Jag saknar ord och det är så otroligt. Att jag skulle kunna vinna efter så många år. Jag är i bra åkform och det har hjälpt mig den här säsongen. Jag fick bra självförtroende efter tredjeplatserna i Oberhof och det går bara uppåt och uppåt, säger Hauser till SVT Sport.

Svenskorna hade en tung dag och Linn Persson var bäst med 15:e plats. Om man tittar på de rena åktiderna var Hanna Öberg bäst av svenskorna med en 34:e plats.

Hauser hade bara en bom i tredje skyttet i det lätta snöfallet och var snabb i spåret. Det räckte till den första individuella vinsten i världscupen för 27-åriga Hauser som gjorde debut för drygt åtta år sedan.

Första pallplatsen för Hauser kom för två veckor sedan

Hauser har verkligen fått fart på karriären. Den första individuella pallplatsen i världscupen kom först den 8 januari i år i Oberhof. 

Hanna Öberg hade två bom i första skyttet och förväntningarna om en topplacering försvann på en gång. Det blev en bom till och Hanna Öberg var 3.21 efter Hauser på 29:e plats.

– Det är inte den start man vill ha på en distanstävling, jag tyckte att jag hade bra kontroll. Jag gav inte upp utan höll ihop ståskjutningen och fortsatte att kämpa, säger Hanna Öberg om skyttet.

Det fanns inget tryck i spåret i dag.

– Jag hängde med bra i början sedan blev det segt i mitten och jag vågade inte gå på, säger Hanna Öberg.

Elvira Öberg uppgiven: ”Sjukt tungt”

Elvira Öberg var uppgiven efter åkningen på hög höjd som kostade på och slutade 50:e efter tre bom. Hon var fem minuter efter. 

– Skyttet är ingen katastrof men tre bom är för mycket när kroppen känns så här. Första varvet är helt okej men sedan tog det tvärstopp. Det var så sjukt tungt i kroppen och tråkigt att åka, säger Elvira Öberg.

Förutom Linn Persson var det en mycket tung dag i spåret för svenskorna.

– Åkningen är verkligt oroväckande i dag, säger Helena Ekholm om det svenska lagets insats.

Tilda Johansson 59:a i debuten

Tilda Johansson debuterade med att bli 59:a med tre bom.

– Det var jobbigt, tuffa spår och höjd. Det var första gången jag åkte så långt som 15 km men det var roligt, säger Johansson.

Norskan Ingrid Tandrevold hade skjutit fullt när tre skott återstod som alla missades.

– Jag är tyvärr sliten och missar i tajmingen. Jag har inte varit i den här situationen så många gånger, säger Tandrevold som hade blivit tvåa med fullt skytte.

KLIPP: Här skjuter Tandrevold bort sig på sista

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.