Rysk skrällseger i Antholz – första segern på fem år

Uppdaterad
Publicerad

De svenska stjärnorna OS-laddar i Livigno istället för att åka världscup i Antholz. Då överraskade ryssen Anton Babikov, 30, och vann distansen över 20 kilometer med fullt skytte.

– Det var ingen överraskning för mig. Det var mitt mål och jag tror på mig själv, säger han till SVT Sport.

Systrarna Öberg, Sebastian Samuelsson och de flesta av de övriga svenska OS-skidskyttarna har valt att stå över världscuptävlingarna i Antholz. Istället laddar de inför OS i Peking i Livigno.

Då var det som vanligt mycket norskt i toppen av resultatlistan på distansen, men segern blev rysk.

Anton Babikov imponerade stort på vallen och efter att ha väntat länge med det sista skottet i det sista skyttet kunde han notera en nolla i protokollet. Det innebar karriärens andra världscupseger, över fem år efter den första som kom i Östersund i december 2016.

– Det känns jättebra att visa det här idag, säger Babikov som är uttagen till OS som reserv.

Tvåa kom Tarjei Bö och trea kom Babikovs landsman Said Karimulla Khalili.

De svenska färgerna försvarades av Malte Stefansson, Oskar Brandt, Gabriel Stegmayr och Simon Hallström. Bäst av dem var Stegmayr som inledde med tre fulla skytten, men han bommade tre i sista och slutade 67:a.

– Det gick ganska bra första varvet, men sedan kom verkligen ikapp en. Jag gick på världens höjdsmäll sedan. Jag ser suddigt nu, säger den OS-uttagne Stefansson som sköt hela åtta bom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.