Här är Samuelssons succé – efter oväntade draget

Uppdaterad
Publicerad

Skidskytten Sebastian Samuelsson, 21, knep karriärens första pallplats i världscupen.

Svensken stod för ett succédrag i det stående skyttet när han ändrade om i skjutordningen och sköt fullt.

– Det är en sådan sak man kan göra när man skjutit lite dåligt, för att bryta en vana, säger SVT:s expert Björn Ferry.

Före dagens lopp hade Samuelsson aldrig varit bättre än nia i världscupen individuellt, men i sprinten över tio kilometer i tyska Oberhof slog ”Sebbe” till med ett superlopp.

Svensken var snabb både på vallen och i spåren, och efter att han skjutit fullt även i det stående skyttet gick han ut som trea på upploppet.

Samuelsson såg trött ut, men lyckades ändå hålla undan konkurrenterna och knipa tredjeplatsen. Han gick i mål 36,8 sekunder bakom segrande Aleksandr Loginov från Ryssland, som tog sin första världscupseger i karriären.

– Det var ett perfekt race för mig. Noll, noll på skjutbanan och bra fart i spåret. Jag är väldigt nöjd, säger han till SVT Sport.

– Det betyder jättemycket såklart. Jag hade en fantastisk säsong förra året med OS som höjdpunkt. Det är klart att jag vill visa att det inte var en engångsföreteelse.

”Ganska vanligt att göra så”

Snackisen efteråt blev Samuelssons oväntade drag att byta skjutordning i det stående skyttet.

– Det hade han nog tänkt redan på förhand. Eller så slumpade det sig bara så att den pricken dök upp i siktet, säger Björn Ferry och fortsätter:

– Det är ganska vanligt att göra en sådan grej om man skjutit lite dåligt. Att byta skjutordning och bryta en vana för att börja om på noll. Vi får se om ”Sebbe” håller fast vid det här, men jag skulle tro det.

Ryske Aleksandr Loginov stod för ett perfekt lopp, bommade inga skott och vann hela 25,2 sekunder före Johannes Thingnes Bö, som fortsatt leder den totala världscupen.

För de andra svenskarna gick det inget vidare, men Jesper Nelin slutade på plats 51 och får därmed åka lördagens jaktstart som en av de 60 bästa åkarna i dag.

RESULTAT

Herrarnas sprint i Oberhofen – 10 kilometer.

1. Aleksandr Loginov, Ryssland, 25.50,9

2. Johannes Thingnes Bö, Norge, (+25,2)

3. Sebastian Samuelsson, Sverige, (+36,8)

4. Benedikt Doll, Tyskland, (+38,8)

5. Arnd Peiffer, do, (+39,3)

6. Julian Eberhard, Österrike, (+44,5)

7. Martin Fourcade, Frankrike, (+47,2)

8. Tarjei Bö, Norge, (+1.04,6)

9. Simon Desthieux, Frankrike, (+1.05,5)

10. Lukas Hofer, Italien, (+1.15,2)

Övriga svenskar:

51. Jesper Nelin, Sverige, (+2.47,8)

84. Simon Hallström, do, (+4.04,5)

88. Peppe Femling, do, (+4.17,5)

92. Torstein Stenersen, do, (+4.30,7)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.