Jesper Nelin Foto: BILDBYRÅN

Svenska herrarna nia i stafetten

Uppdaterad
Publicerad

De svenska skidskytteherrarna slutade nia i dagens stafett – mycket tack vare en fantastisk andrasträcka signerad Jesper Nelin.

”Äntligen fick jag till det. Väldigt skönt”, säger Nelin till SVT Sport.

Tyske Simon Schepp fixade tysk seger efter att ha spurtat ned norrmannen Emil Hegle Svendsen.

Det svenska herrlaget kom till italienska Antholz med en imponerande sjätteplats senast i Ruhpolding. Optimismen var därför hög inför dagens stafett.

Det svenska herrlaget, bestående av Torstein Stenersen, Jesper Nelin, Sebastian Samuelsson och Fredrik Lindström, hade dock inte lika roligt i Italien.

Allra tuffast var det för svenske försteåkaren Stenersen som efter en tids sjukdom inte nådde upp i nivå. Ute i spåret gick det långsamt och när Stenersen lämnade över till Jesper Nelin var Sverige på 18:e plats med över minuten upp till täten.

– Det var väl egentligen väntat, han gjorde vad han kunde. Det är svårt att klandra honom, säger SVT:s expert Björn Ferry.

”Bäst av alla”

Nelin stod dock för en fantastisk andrasträcka när han sköt rent och var ursnabb i spåret. Vid växlingen till Sebastian Samuelsson hade han burit upp Sverige till en tiondeplats, 37,8 sekunder upp till täten.

– En grym sträcka av Nelin. Han är bäst av alla på sträcka två, konstaterar Ferry.

Trots att Samuelsson hade problem med skyttet i både liggande och stående klarade han sig utan straffrundor och såg till att lyfta Sverige till åttondeplats inför Lindströms sistaåk.

Men i och med halvminutens marginal upp till sjundeplats handlade Lindströms åk främst om att ta den svenska åttondeplatsen i mål. Lindström fick dock vika sig för Schweiz och det svenska laget fick nöja sig med en niondeplats.

Toppstriden blev en duell när de norska och tyska lagen var överlägsna. Emil Hegle Svendsen gick ut med knapp ledning framför Simon Schempp inför sistaåket. De bägge herrarna följdes åt efter både liggande och stående – men Schempp var starkast i spurten.

Ryssland – utan Anton Shipulin – fick nöja sig med tredjeplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.