Sebastian Samuelsson ingick i stafettlaget. Foto: Bildbyrån

Skrällen: Sverige på pallen i herrstafetten

Uppdaterad
Publicerad

De svenska herrarna har haft en mörk säsong.

Men i den sista stafetten för säsongen kom så pallplatsen.

Martin Ponsiluoma förde upp Sverige till en tredjeplats.

Sebastian Samuelsson stod för en magnifik första sträcka i herrstafetten och Sverige växlade som tvåa, strax bakom Norge.

I det stående skyttet sköt han fullt på smått otroliga 17 sekunder.

– Helt otroligt. 17 sekunder. Det är det väldigt sällan man ser, säger SVT Sports gästande expertkommentator Fredrik Lindström.

Jesper Nelin som tog över sköt bra i liggande och åkte ut därifrån i en 20 sekunder stor ledning. Men i stående blev det en straffrunda och då var man plötsligt 16 sekunder efter istället.

För Femlings del var det i stående som det krånglade då han bommade tre skott, men efter fullt skytte i liggande gav han Martin Ponsiluoma ett bra pallplatsläge inför ankarsträckan.

Blev trea

Efter ungefär halva loppet hade Norge en klar ledning och då bröderna Tarjei Bö och Johannes Thingnes Bö gjorde stabila sträckor så vann de till slut med hela minuten ner till Ukraina.

Där bakom gjorde flera nationer upp om andra- och tredjeplatsen.  Ukraina, Sverige och Ryssland sköt alla fullt i sista stående.

Martin Ponsiluoma gick ut tillsammans med Dmytro Pidruchny och Khalili. Pidruchny drog i väg, men där bakom såg svensken till att hålla ryssen på avstånd och lösa tredjeplatsen – Sveriges första på herrsidan den här säsongen.

– Jag kände mig lugn. Det var bara att sätta skotten som på träning. Det gällde att vara cool. Ukrainaren var stark, det var bara att släppa honom direkt. Men ryssen var inte fullt så pigg så då var det bara att kriga på, säger Ponsiluoma till SVT Sport.

Detta trots att man hade en straffrunda och hela åtta extraskott.

– Jag är helnöjd med insatsen, så kul, säger experten Fredrik Lindström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.