IBU anklagas för att ha dolt 65 dopningsfall

Uppdaterad
Publicerad

Enligt uppgifter från Wada ska Internationella skidskytteförbundets (IBU) ordförande och generalsekreterare, Anders Besseberg och Nicole Resch, ha fått betalt för att skydda ryska dopade idrottare.

Norsk media uppger att det rör sig om 65 ryska dopningsfall sedan 2011.

– Nej, jag är inte korrupt, säger Besseberg till VG.

Anders Besseberg och Nicole Resch utreds för ekonomisk brottslighet av österrikisk polis. Under tisdagen och onsdagen gjordes razzior både på huvudkontoret i Salzburg och i de bådas hem, där datorer, telefoner och dokument beslagstogs. Norsk polis bekräftar att det inletts en förundersökning men hänvisar alla frågor till österrikisk polis.

Den franska tidningen Le Monde ska ha tagit del av en rapport från Wada, som under en tid har granskat IBU, som menar att det handlar om korruption. Att Besseberg och Resch har fått betalt för att dölja rysk dopning och skydda ryska intressen.

– Att jag skulle ha fått betalt av ryssarna för att ha dolt dopingprover, det kan jag säga klart och tydligt nej till. Jag har sagt samma till efterfoskarna. Jag har aldrig mottagit en krona, euro, dollar eller rubel för den sakens skull. Jag har inte försökt att lura bort ryska tester, säger Besseberg till VG.

– Det överraskar inte mig att de försöker att komma efter mig. Jag är ingen stjärna i Wadas ögon. Jag har varit kritisk till en del saker som de gjort.

65 fall sedan 2011

– Det påstås att vi inte har följt upp bland annat misstänkta blodprover, och att det har varit ryska åkare som har tävlat med förbjudna substanser i kroppen och uppnått placeringar och prispengar som de inte skulle i samband med VM i Hochfilzen, säger Besseberg till NRK efter förhöret med österrikisk polis.

Enligt uppgifter till VG och NRK ska det röra sig om 65 ryska dopingfall sedan 2011. 17 av de 22 ryssar som tävlat i världscupen och IBU-cupen (cupen under VC) den gångna säsongen ska kunna knytas till ”bevisad doping”.

Enligt rapporten ska det röra sig om positiva prover eller blodvärden som uppenbart visar att det rört sig om doping.

”Har inget att dölja”

– Jag tycker att vi har följt reglerna här, men jag kan inte säga hur de som efterforskar ser på saken. Själv menar jag att jag inte har något att dölja, och det visade jag väl klart och tydligt genom att försöka berätta allt jag visste om frågorna jag fick, säger Besseberg.

Granskning av IBU ska bygga på en rysk databas om doping som läcktes i november, upplysningar från visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov och vittnesmål från personer inom skidskyttemiljön.

Den ryska strategin

Enligt rapporten ska Ryssland under flera år ha påverkat IBU på ett sätt som liknar fallet med det internationella friidrottsförbundet, enligt Le Monde.

”Ryssland har lyckats med att påverka IBU, närmare bestämt Besseberg och Resch, för att få dem att främja ryska intressen. Besseberg och Resch har medverkat på liknande sätt och har troligen känt till varandras roller i saker (...) de här punkterna visar att strategin har varit effektiv:

– det obotliga stödet från Besseberg till ryska intressen

– den misstänkta hanteringen av Resch i fråga om biologiska pass

– den ursprunliga tilldelningen av VM 2021 till Ryssland”

Rapporten ifrågasätter Bessebergs privata konsumtion och hans frekventa resor till Ryssland för att exempelvis jaga.

Besseberg tar time out

Det är dessa uppgifter som ska ha utlöst razzian mot IBU.

Under onsdagen skrev IBU i ett pressmeddelande att Resch skulle ta en timeout från uppdraget som generalsekreterare. Besseberg bekräftar för NRK att även han tar en paus från uppdraget som ordförande.

– IBUs styrelse tar extremt allvarligt på saken och fortsätter att arbeta under hög standard för smidigt arbete och öppenhet, står det i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.