Sebastian Samuelsson. Arkivbild. Foto: Bildbyrån

”IBU tvingar skidskyttarna till Ryssland”

Uppdaterad
Publicerad

Sebastian Samuelsson och Lowell Bailey från USA menar att internationella skidskytteförbundet tvingar skidskyttarna att åka till världscupavslutningen i Ryssland. Något som inte stämmer enligt Anders Besseberg som är ordförande för IBU.

Både Sebastian Samuelsson och Lowell Bailey bojkottar säsongens sista tävlingar i ryska Tjumen. Men de menar att flera åkare skulle vilja följa efter men tvingas åka.

– Jag vet många andra länder och utövare som vill bojkotta tävlingarna. Tjeckien till exempel vill inte delta, men de måste åka dit för att inte förlora startplatser till nästa säsong. De förlorar också mycket pengar på att stanna hemma. Människor måste förstå att IBU har mycket makt, och att de tvingar skidskyttarna till Ryssland, säger Bailey till NRK.

”Dags för nytt ledarskap”

Även i fjol skulle avslutningen köras i Tjumen men då tackade Ryssland nej. När nu världscupavslutningen återvänder är Bailey fortsatt kritisk.

– Utgångspunkten från åkarna och förbunden är tydlig, men de lyssnar inte. Åkarna är grunden till att idrotten existerar, men ändå lyssnar de inte. Nu är det dags för nytt ledarskap, ett ledarskap som lyssnar på oss åkare. Det är förbundets uppgift att se till att tävlingarna är rättvisa.

Samuelsson instämmer

Sebastian Samuelsson är ende svensk som bojkottar tävlingarna i Ryssland. Men också han säger att han känner till flera som skulle vilja bojkotta tävlingarna.

–Det handlar om pengar, placeringar i världscupen, bonusar och förbund som vill åka dit. IBU har varit smarta som tvingar åkare att köra i Ryssland, säger Samuelsson.

”Är vuxna individer”

Men IBU:s ordförande Anders Besseberg menar att ingen åkare tvingas att köra i Ryssland.

– Det stämmer inte. Det är en nation som har sagt att de inte önskar att köra, och det är Kanada. Alla andra nationer och åkare är inbjudna. Och det är inget måste, det är helt felaktigt.

– Åkarna är vuxna individer så de som önskar att inte åka, åker inte, säger Besseberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer