Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
IBU vill stoppa ryska och belarusiska åkare i världscupen. Foto: Bildbyrån

IBU vill stoppa ryska och belarusiska åkare i världscupen

Uppdaterad
Publicerad

I och med att Rysslands invasion av Ukraina fortsätter så blir det mest troligt inga ryska eller belarusiska åkare i världscupen i vinter, något som de svenska åkarna står bakom.

 – Jag ser inte i dagsläget hur vi ska kunna välkomna tillbaka dem, säger Sebastian Samuelsson till SVT Sport.

I slutet av förra säsongen stoppade IBU alla ryska och belarusiska åkare från all tävlan tills vidare till följd av Rysslands invasion i Ukraina. Den 15-18 september hålls IBU:s kongress och där väntas de ta beslut om att fortsatt stänga av dessa två länder.

– Det är klart att det inte är någon roligt situation för de belarusiska eller ryska åkarna, liksom för de ukrainska åkarna. Det är så klart väldigt tråkigt att det är här vi har hamnat, samtidigt så ser jag inte i dagsläget hur vi ska kunna välkomna tillbaka dem till världscupen, det skulle kännas väldigt konstigt, säger Sebastian Samuelsson.

Flera stjärnor försvinner

Konkurrensen kommer definitivt att påverkas om de ryska och belarusiska åkarna uteblir. Dzinara Alimbekava och Hanna Sola är två toppnamn som försvinner från damsidan.

– Det är klart att det inte är positivt, det är synd att idrotten ska påverkas men samtidigt känns det som att det skulle vara väldigt svårt att låta de tävla, säger Elvira Öberg.

När ser du att de skulle kunna vara välkomna tillbaka?

Det krävs ju på något sätt att kriget upphör i vart fall och att det ryska och belarusiska skidskytteförbunden tar kraftigt avstånd från kriget, då finns det en chans på något sätt att kunna se dem i världscupen. Men jag ser det som väldigt otroligt att det skulle hända innan kriget tar slut, säger Sebastian Samuelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.