Elisabeth Högberg. Foto: Bildbyrån

Inga nya svenska VM-biljetter i kanadensiska Canmore

Uppdaterad
Publicerad

Varken Elisabeth Högberg eller Ingela Andersson tog chansen att säkra en VM-biljett i kanadensiska Canmore. Ingen av dem var ens nära att ta världscuppoäng när damernas distanslopp avgjordes.

Det finns en plats kvar i den svenska damtruppen till skidskytte-VM, två av dem som slåss om plasterna är Elisabeth Högberg och Ingela Andersson.

De har gjort det bra i IBU-cupen, men när de väl fick chansen att visa upp sig i världscupen i kanadensiska Canmore gick det sämre.

Efterlängtat för Eckhoff

Högberg hade det tufft på skjutvallen och det gick tungt i spåret. Det blev till slut fyra bom och en 52:a plats. Marginellt bättre gick det för Ingela Andersson som med tre bom och ännu tyngre skidor tog sig in en placering högre i tabellen. De båda var över minuten från att ta poäng i världscupen den här gången.

Bättre gick det för norska världsmästaren Tiril Eckhoff, som tog sin första världscupseger på över ett år.

– Det var fantastiskt skönt, för det har varit ett hopplöst år. Så tusen tack till alla som har stöttat mig i vått och torrt, säger Eckhoff till NRK.

På grund av den extrema kyla som rått på stora platser i Nordamerika var distansloppet i Canmore kortat från 15 till 12,5 kilometer.

Sjuka svenskar

Högberg och Andersson skulle ha fått sällskap av Felicia Lindqvist och Johanna Skottheim – som tvingades ställa in på grund av sjukdom. Men de svenska åkarna får flera chanser.

I Canmore fortsätter världscupen under fredagen med stafetter och på lördag väntar sprint innan man drar vidare till Soldier Hollow i USA för tävlingar nästa vecka.

De redan VM-klara svenska åkarna på damsidan har valt att VM-ladda på hemmaplan följt av EM i Vitryssland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.