Ingela Andersson. Foto: Bildbyrån

Ingela Andersson vann supersprinten

Uppdaterad
Publicerad

Ingela Andersson petades från världscupen i helgen. I dag svarade hon upp med att vinna supersprinten i italienska i Ridnaun-Val Ridanna. Det efter att hon sköt ett nollskytte i IBU-tävlingen.

Ingela Andersson fick en bra start på säsongen. Först tog hon en andraplats i den norska skidskytte-premiären och 28-åringen följde upp med en seger i Idre. Där var hon 14 sekunder före  Elisabeth Högberg och i Norge besegrade hon världscupvinnaren Dorothea Wierer.

Andersson belönades också med att bli uttagen i VC-premiären i Östersund. Men till helgens världscuptävlingar i Hochfilzen petades hon till förmån för Elisabeth Högberg.

Vann supersprinten

I veckans första tävling i IBU-cupen i italienska Ridnaun-Val Ridanna visade Ingela Andersson att hon vill tillbaka till världscupen. I supersprinten sköt hon fullt och vann 1,7 sekunder före Anastasiya Merkushyna från Ukraina. Anna Magnusson, som är tillbaka efter handskadan, slutade fyra 11,3 sekunder efter vinnaren.

– Det är alltid svårt med den höga höjden för oss och före starten kände jag att min andning och hjärtfrekvens var lite tyngre än normalt. Dessutom är den här disciplinen mer av en skjuttävling, men i dag kände jag mig väldigt säker på banan, säger Ingela Andersson till IBU.

IBU-cupen i Ridnaun-Val Ridanna fortsätter med sprint på lördag.

Världscupen i Hochfilzen inleds på fredag med samma distans.

Supersprint

Supersprint är en tävlingsform som till största del tävlas vid uppvisningstävlingar och shower. En Supersprint är uppdelad i två delar – en kvaltävling samt en final.

I kvaltävlingen startar de tävlande med 15 sekunders intervall. Kvalet körs på en bana som är mellan 2,4 och 3,6 km totalt. Skjutning sker efter 800 m respektive 2400 m; en liggande och en stående serie. Varje åkare har tre extra skott per serie. Har inte alla fem mål träffats efter åtta skott diskvalificeras åkaren.

De snabbaste åkarna i kvalet går vidare till Final. Antalet åkare i final beror på hur många mål som finns tillgängliga på tävlingsplatsen. Alla åkare startar samtidigt. Finalen åks på en bana som är 4 till 6 km lång, bestående av 5 varv på mellan 800 m och 1200 m. Finalen innehåller 4 skjutserier; ligg, ligg, stå, stå. Samma regler som i kvaltävlingen gäller för skyttet.

Källa: Skidskytte.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.