Johannes Lukas hyllar Stina Nilsson. Foto: Bildbyrån

Johannes Lukas hyllar Stina Nilsson: ”Fantastiskt bra”

Uppdaterad
Publicerad

Då världscupen avslutas i Östersund gör Stina Nilsson sin debut i skidskyttevärldscupen. I de två tävlingarna hon har kört har hon blivit 26:a och 22:a.

– Fantastiskt bra. Hon har verkligen gjort ett fantastiskt bra jobb, säger förbundskapten Johannes Lukas i SVT:s Vinterstudion.

Stina Nilssons debut är kanske lite extra imponerande med tanke på de tuffa förutsättningarna i Östersund med kraftig vind.

– Det var inte enkelt, med vinden och allt. Det är mycket nytt för henne. Att hon klarar av situationen visar att hon är en tävlingsmänniska. Hon har höjt sin nivå, säger Lukas.

Vad blir viktigast för att Stina ska fortsätta utvecklas på samma sätt?

– Jag tror att vi har lärt oss mycket om grunderna i skyttet och säkerhet på vallen. Nu måste man ha mycket fokus på skidåkningen också, inte bara skyttefokus.

I spåret har Stina Nilsson inte stuckit ut lika mycket som en del hade väntat sig. I världscupdebuten har hon inte varit snabbaste svenska i spåret.

– Hon har självklart möjlighet att utveckla skidåkningen. Den här sommaren var det mycket fokus på skyttet och dessutom hade hon en fraktur i armbågen. Det var inte ett perfekt träningsår om man tänker fysiskt. Sedan ska man inte glömma bort att de bästa skidåkarna i skidskytte är bland de bästa skidåkarna i världen. Det är inte bara ta på sig bössan och åka fort i skidskyttevärlden, säger förbundskaptnenen.

KLIPP: Imponerande världscupdebut av Stina Nilsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.