Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Johannes Lukas nöjd med premiären: ”Vill inte vara för på”

Uppdaterad
Publicerad

Martin Ponsiluoma inledde världscupssäsongen med en seger.

Detta trots att landslagets plan var att ta det lugnt i spåren.

– Vi har snackat mycket om att inte vara för på, berättare landslagstränare Johannes Lukas i SVT.

Världscupen för herrar inleddes under tisdagen med distans på 20 kilometer. Då gav Martin Ponsiluoma sig själv en drömstart på säsongen när han knep segern, efter att ha skjutit en bom på fyra skytten.

Efter tävlingen är landslagets tränare Johannes Lukas glad över en premiärseger.

– Vilken start för oss. Riktigt kul för Martin att han slår till här i en distans och jag tycker han gör det bra hela vägen. Har ett bra fokus och vet verkligen vad som gäller i dag och då räcker det till seger. Det är fantastiskt, säger han i SVT.

Generellt sett, över hela landslaget, blev det en bra premiär på vallen. Sebastian Samuelsson sköt identiskt som segraren, medan Jesper Nelin, Peppe Femling och Emil Nykvist satte 18 av 20 skott. Tyngre var det dock för Oskar Brandt, som bommade sex skott.

Avslöjar planen

Lukas kan berätta att det var en plan från landslaget att lägga fokus på skyttet.

– Vi har snackat väldigt mycket innan loppet om att vi inte vill vara för på. Alla är verkligen redo för att tävla, alla vill tävla, alla vill egentligen bara åka fort. Men det ville vi inte i dag, vi ville ha bra fokus, en jämn fart där ute. Kanske tappa någon sekund in på vallen men att verkligen ha fokus där inne och det kan man se att det funkar väldigt bra i dag. Jag är väldigt nöjd med hela laget, säger han.

Samuelsson själv var lite tveksam efter målgången just kring sin åkning, då han var 44 sekunder långsammare än Ponsiluoma, vilket tog honom till en femteplats. Men det är inget som oroar Lukas inför resten av säsongen.

– Absolut inte. Jag har sett så många träningsstarter från honom och Martin. De åker väldigt bra och väldigt lika egentligen hittills i år. Planen i dag var inte att ha topp-åktider. Vi måste träffa och sedan kommer det bli toppresultat. Det har vi gjort och vi har tre stycken topp 15 och en världscupsseger, avslutar Lukas.

KLIPP: Martin Ponsiluoma efter segern i VC-premiären: ”Fantastiskt kul”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.