Wolfgang Pichler lämnar det svenska skidskyttelandslaget. Foto: Bildbyrån

Kan det gå utan Pichler?

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

Kan svenska skidskyttar fortsätta ta medaljer utan Wolfgang Pichler? Kan en svensk som verkat i norska längdlandslaget och en tysk som skolats i Wolfgangs anda fylla luckan?

Ola Bränholm

Kommentator skidskytte

Magda, ACO, Helena, Ferry, Carl-Johan, Lindström, Öberg och Samuelsson. Alla har de starkt bidragit till att svenska folket idag älskar skidskytte. Gemensam nämnare – Wolfgang Pichler, demontränaren från Ruhpolding har tränat dem hårdare än de någonsin vågat tro att de skulle klara. Han har sagt till dem att ”följer du mitt program och gör som jag säger så kommer du vinna medaljer”. Han har haft rätt.

Men nu väntar, återigen, ett liv utan Wolfgang Pichler i svenska skidskyttelandslaget. Förra gången det hände blev det totalt mörker. Men det berodde kanske inte enbart på att just Pichler slutade. Utan kanske främst för att stjärnorna slutade och att återväxten då var ganska svag.

Idag finns ett helt gäng med 90-talister med Öberg och Samuelsson i spetsen som har alla förutsättningar att tillhöra yttersta världseliten i många år framöver. Pichler är enorm på att bygga nytt, att hitta råämnen och förädla dessa. Men vad det gäller att förvalta och kanske ta nästa steg i utvecklingen hos redan duktiga idrottare kan det säkert fungera bra även med andra huvudansvariga.

Dessa blir nu Anders Byström och Johannes Lukas.

Byström senast ansvarig för norska rekruttlandslaget i langrenn – utvecklingslaget i längdskidor. Där har han bland annat varit huvudansvarig för en viss Johannes Hösflot Kläbo. Han har även varit juniortränare för Stina Nilsson och känner skidskyttefolket efter att ha haft en ledarroll i landslaget under OS-säsongen 13/14. ”Han är en smart kille, det känns som en bra lösning” säger expert Björn Ferry. Byström får nu nya titeln landslagschef, lite som den Rikard Grip haft i längdlandslaget.

Huvudansvarig fystränare blir en energisk och engagerad man från södra Tyskland. Men istället för Pichler, 64, heter han Johannes Lukas och är 26 år. Samma glöd, samma energi och för några år sedan handplockad in i svenska landslaget av just Wolfgang.

Åkarna gillar Johannes, trots att de i flera fall är äldre än honom, och tillsammans med Mattias Nilsson och Johan Hagström, som blir kvar i sina tränarroller, finns en hel del samlad erfarenhet i gruppen.

Så tillbaka till ursprungsfrågan. Kan svenska skidskyttar fortsätta ta medaljer även utan Wolfgang Pichler? Ja, jag tror faktiskt det.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.