Johanna Skottheim. Foto: Bildbyrån

Klart: Hon får sista platsen i stafetten

Uppdaterad
Publicerad

Johanna Skottheim tar sista platsen i stafettlaget.

Hon kommer att köra första sträckan i lördagens stafett.

Det betyder att Mona Brorsson inte får köra.

– Kanske den svåraste laguttagning vi gjort, säger landslagstränaren Mattias Nilsson och motiverar uttagningen:

– Dels är det en kortare sträcka de ska åka, sex kilometer. Skidåkningsmässigt tror vi inte att det kommer att skilja så mycket. Sen har vi gått på effektiviteten på vallen där Johanna skjuter fort och ofta bra.

Damlaget kommer att bestå av Johanna Skottheim, Linn Persson, Elvira Öberg och Hanna Öberg och de kör i just den ordningen.

– Jag är jätteglad och ser verkligen fram emot att få köra och få en möjlighet till på det här mästerskapet, säger Skottheim.

Hon fortsätter:

– Jag ser fram emot att det är kortare och det blir en helt annan åkning. Jag ska försöka ta bra ryggar och försöka ligga med i fältet.

Damerna har stått på pallen i tre av fyra världscupstafetter denna säsong, en seger och två tredjeplatser har det blivit.

I den fjärde stafetten slutade Sverige sjua efter att Elvira Öberg sköt bort laget.

På herrsidan har Sverige en förstaplats och en tredjeplats i världscupen hittills. I VM blir det inte helt oväntat Peppe Femling, Jesper Nelin, Martin Ponsiluoma och Sebastian Samuelsson som ska försöka ta hem en medalj.

”Fina chanser”

– Det ska bli kul att få avsluta ett väldigt lyckat VM här i Pokljuka med stafetter och masstarter. Vi ställer upp med två starka stafettlag imorgon och har dessutom tre damer och fyra herrar till start i masstarterna på söndag, så det finns fortsatt chans till ytterligare fina svenska prestationer innan mästerskapet är slut, säger landslagstränaren Mattias Nilsson i ett pressmeddelande.

Stafetterna körs på lördag. Damerna är först ut 11.45 och herrarna startar 15.00.

Sverige tog inga medaljer i stafetterna i VM 2020 men 2019 tog damerna silver.

KLIPP: VM-brons till Sverige i singelmixedstafett

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.