Ole Einar Björndalen. Foto: TT.

Legendaren sågar singelmixedstafetten

Uppdaterad
Publicerad

Skidskyttelegendaren Ole Einar Björndalen dömer ut singelmixedstafett – han tycker inte åkarna ska få medalj.

SVT:s expert Björn Ferry håller inte med.

– Tvärtom. Den har kommit för att stanna, säger Ferry.

Norrmannen Ole Einar Björndalen, som tog 13 OS-medaljer och 20 VM-guld under karriären, är kritisk till singelmixedstafett. Skidskyttelegendaren gillar inte tävlingsformen, han tycker det är synd att så många stjärnor inte får chansen att stå på startlinjen då endast en man och en kvinna får tävla.

Quentin Fillon Maillet, Martin Fourcade och Tarjei Bö, är några av stjärnorna på herrsidan som fick se dagens tävling från sidan.

– Det är synd att man delar ut VM-medaljer och att så många får sitta hemma och titta på. Jag är verkligen inget fan av den här tävlingen, säger Björndalen till NRK.

Just petade Fourcade håller med Björndalen. På sociala medier skrev han idag:

”Jag ser på singelmixstafetten och inser att bara två av världens tolv bästa herrar i världscupen är med, och fyra av de tolv bästa damerna är med. Det är kanske spännande, men något saknas”, skriver Fourcade på Twitter.

Kval borde hållas

Björndalen vill se en förändring. Han föreslår att det borde hållas en kvalificeringstävling inför mästerskapet, så att fler åkare får chansen att ta sig in i laget.

– I alla fall för de lag som har många åkare som kan kämpa om ett guld, säger Björndalen.

Björn Ferry, expert i SVT, håller inte med.

– Det är inget fel på tävlingen. Det var väl samma som med mixedstafetten från början, men singelmixedstafetten är en bättre tävling. Kritiken beror på att det är en ny gren och att den inte har samma status som andra tävlingar. Jag tror inte att Fourcade hade varit bättre än (Emilien) Jacquelin, som sköt sista stå på 19 sekunder – det är inte ofta Fourcade gör det, säger Ferry.

– Björndalen har aldrig åkt den själv och den skulle inte passa honom. Jag håller inte med om att det är en dålig tävlingsform, tvärtom. Den har kommit för att stanna

Svenskar oförstående

Svenskarna som blev fyra i dagens tävling, Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson, förstår inte heller Björndalens kritik.

– Jag vet inte riktigt vad han menar med att de bästa inte är här. Jag tror nog att alla länder ställer upp med sina bästa åkare, säger Öberg till Aftonbladet

– Precis. Det är väl inget lag som inte ställer upp med det bästa laget. Sedan är det ju vissa nationer som har stor konkurrens där det är tufft att slå sig in, men nej, jag tycker inte att det är konstigt, säger Samuelsson till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.