Ljungqvist hyllar Sportspegel-pristagaren Samuelsson

Uppdaterad
Publicerad

I måndags fick skidskytten Sebastian Samuelsson Sportspegel-priset, för sin starka röst inom antidopnings-debatten. Samuelsson hissas nu också av den störste inom svensk antidopning, Arne Ljungqvist.

– Det är en kille som kommer att lyckas vad han än ger sig in på gissar jag, säger Arne Ljungqvist till SVT Sport.

Som före detta vice ordförande i den internationella antidopnings-organisationen WADA, och före detta ordförande i Internationella Olympiska kommitténs medicinska kommitté, har Arne Ljungqvist sett och gjort det mesta inom dopningsjakt. Han är numera 88 år, och imponerad av den unga rösten Sebastian Samuelsson.

– Jag gillar de goda överväganden som han har baserat sina uttalanden på, och hans sätt att formulera sig.

Vad tycker du om att han varit ganska frän?

– Han har varit frän när det har varit skäl till detta, och det måste bli så för att få ett genomslag., säger Arne Ljungqvist.

Röst mot rysk dopning

Sebastian Samuelsson har varit högröstad, framför allt i förhållande till den ryska dopningen. När WADA i september 2018 beslutade att häva avstängningen av den ryska antidopnings-organisationen Rusada, så var Samuelsson den kanske skarpaste kritikern, och sade bland annat att även makthavarna i WADA borde lämna sina positioner. Drygt ett år senare backade WADA genom att stänga av Rusada, och ryska idrottare från stora globala mästerskap.

– Han har haft princip rätt i den frågan, det är bra att de aktiva säger ifrån, säger Arne Ljungqvist till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.