Alexander Loginov. Foto: Bildbyrån

Loginov stämmer IBU efter dopningsrazzian

Uppdaterad
Publicerad

Italiensk polis genomförde en dopningsrazzia mot VM-guldmedaljören Aleksandr Loginov under pågående mästerskap i Antholz.

Nu har ryssen bestämt sig för att stämma IBU:s antidopningschef, uppger ryska nyhetsbyrån Tass.

28-åringen vill ha både ekonomisk och ”moralisk” kompensation.

Alexander Loginov och hans personliga tränare Aleksandr Kasperovich har bestämt sig för att ta till rättsliga åtgärder mot det internationella skidskytteförbundet, IBU, efter dopningsrazzian som italiensk polis genomförde mot ryssarna under VM, rapporterar ryska nyhetsbyrån Tass.

Kasperovich hävdar att IBU:s antidopningschef, Sarah Fussek-Hakkarainen, beställde razzian och det är henne som ryssarna nu ger sig på.

– Vi planerar att stämma personen som beordrade tillslaget, och vi pratar här om Sarah Fussek. Stämningen kommer att skickas in med begäran om både en ekonomisk och moralisk kompensation, säger han till nyhetsbyrån.

Skyller på IBU

Niklas Carlsson, generalsekreterare i Internationella skidskytteförbundet, har till SVT Sport berättat, tvärtom vad Kasperovich menar, att det internationella skidskytteförbundet inte alls beordrade razzian. Olle Dahlin, ordförande för IBU, berättar att de inte vet något om stämningsansökan.

– Det är inget som har kommit in till oss, vi vet inte mer än vad som står i media, säger han till SVT Sport.

Tillslaget mot det ryska laget skedde under de tidiga timmarna på lördagsmorgonen den 22 februari och gällde ”användning eller distribution av dopningspreparat” samt i Kasperovich fall en ogiltig ackreditering.

Bara dagar innan händelsen vann Loginov VM-guld i sprinten och en bronspeng i den efterföljande jaktstarten innan han sedermera valde att dra sig ur mästerskapets avslutande disciplin, masstarten, på grund av all uppståndelse mot honom.

ARKIV: ”Om de letar efter något – hoppas jag att de hittar det” (22 februari 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.