Magdalena Forsberg om pressen: ”Det blev för mycket”

Uppdaterad
Publicerad

1997 klev Magdalena Forsberg in ordentligt i svenska folkets medvetande när skidskytten tog två guld och ett brons på VM i Slovakien.

Tre år senare var Forsberg en av Sveriges mest kända idrottare och i takt med att framgångarna blev större växte också pressen.

– Det blev för mycket och jag klarade inte av det, säger ”Magda” i SVT:s Sommaröppet.

Sex sensommarkvällar möter programledaren Yvette Hermundstad huvudrollsinnehavarna i tolv utvalda sportklassiker, i ett program från SVT Sport med namnet Sommaröppet.

I tredje programmet berättar Magdalena Forsberg om hennes definitiva genombrott 1997 i skidskytte-VM i Slovakien. Forsberg kom hem till Sverige med två guld och ett brons och skidskyttet blev för första gången en nationell angelägenhet.

– Det blev en väldig uppståndelse när jag kom hem, det märktes verkligen att det här hade fått genomslag. Jag försökte verkligen ställa upp för allt och alla för jag fick ju chansen att synas nu och skidskyttet som sport fick chansen att synas, säger Forsberg i Sommaröppet.

”Jag bara grät och tyckte ingenting var kul”

Men Magdalena Forsbergs framgångar skulle inte sluta 1997. Skidskytten blev med tiden en av Sveriges mest älskade idrottare och avslutade karriären med 42 världscupvinster och sex VM-guld. Men uppståndelsen varit inte odelat positiv. ”Magda” berättar även om när pressen på henne blev överväldigande i början på 2000-talet när karriären stod på sin topp.

– När man vinner så där mycket lopp så kommer det så mycket extra runt omkring, säger Magda och minns tillbaka till en tävlingen i Italien när pressen blev för mycket.

– Då var det kört. Jag blev sjuk, jag bara grät och tyckte ingenting var kul. Det blev för mycket allt runt omkring och jag klarade inte av det. Jag bara grät trots att jag visste att egentligen borde vara världens lyckligaste.

”Högst osannolikt att jag skulle ta en VM-medalj”

Trots sina sex guld på VM så ligger Magdalena Forsberg i lä mot programmets andra gäst, Tony Rickardsson. Totalt vann masen elva VM-guld under den långa och framgångsrika karriären. I Sommaröppet berättar Rickardsson det stora genombrottet och första individuella VM-guldet i danska Vojens.

– Man blir lite rörd och känslorna kommer tillbaka när man tittar på bilderna. Det var högst osannolikt att jag skulle ta en VM-medalj det året. Jag såg det som att jag skulle vara med och lära och skaffa mig erfarenhet, säger Rickardsson i Sommaröppet.

Sommaröppet med Forsberg och Rickardsson sänds 20.00 i SVT1 måndag den 3:e augusti och finns även att se i SVT Play eller i spelaren nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.