Anna Magnusson Foto: Bildbyrån

Sverige lyckades inte resa sig efter jobbig inledning

Uppdaterad
Publicerad

Sverige fick ingen bra start på stafetten i Ruhpolding. Anna Magnusson drog nämligen på sig två extraskott i första skyttet, och föll sedan i spåret. Efter det lyckades inte Sverige ta sig ikapp, och slutade på en femteplats, 54 sekunder efter segrande Norge.
– Jag klarar inte av det riktigt i dag, säger Magnusson till SVT Sport.

I skidspåren var Magnusson 27 sekunder efter ledande Frankrike när Magnusson behövde två extraskott i första skyttet. Det skulle emellertid bli ännu större avstånd till toppen när hon olyckligt föll. Till slut rann det iväg rejält och i första växlingen, till Linn Persson, var Sverige 1.07 efter ledande Italien.

– Jag var väl kanske lite stressad och tog full fart för att ta rygg. Så var det en isfläck och slant på skidan. Jag klarar inte av det riktigt i dag. Jag gör mitt bästa men det räcker inte riktigt till, säger Magnusson till SVT Sport.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här faller Magnusson

Men efter Magnusson skulle den svenska flaggan klättra. Linn Persson kapade trots två extraskott avståndet med tolv sekunder, och när Mona Brorsson åkte iväg krympte det ännu mer. Redan innan femte skyttet hade hon kapat avståndet till 42 sekunder, och när hon sedan med ett snabbt skytte sköt fullt var avståndet endast 38 sekunder upp till Tyskland, och 16 sekunder till Frankrike på sista pallplatsen.

Men i stående gick det tyngre för Brorsson, som med två extraskott tappade mycket. Och när Hanna Öberg tog över på sista sträckan var Sverige 49 sekunder från Frankrike som tagit över ledningen, och 41 sekunder från pallen. Öberg stod för en bra sträcka, och även om hon inte kunde rå på Marte Olsbu Röiseland som på ett imponerande sätt åkte hem segern för Norge, så tog hon sig närmare Schweiz på tredjeplatsen.

– Jag gick ut hårt och försökte. jag var tvungen att vara offensiv i det läget jag hade där, säger hon till SVT Sport.

Men i sista skyttet behövde Öberg till slut tre extraskott, och var aldrig nära att hota om en pallplats.

– Det var för dåligt fokus. Det får bli en påminnelse inför söndagen vad jag inte ska göra.

Sverige slutade på en femteplats, 54 sekunder efter Norge som tog segern trots att de i första växlingen låg en minut efter. Tvåa blev Frankrike, elva sekunder från Norge. Tredjeplatsen knep Schweiz, 21 sekunder efter Norge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer