Mäkäräinen imponerade på skyttevallen i blåsigt Oberhof

Uppdaterad
Publicerad

I ett blåsigt Oberhof hade många problem på vallen i masstarten på 12,5 kilometer. Men inte Kaisa Mäkäräinen, som med ett imponerande skytte tog sin första världscupseger sedan 15 december 2018, och hennes första pallplats för säsongen.

– När jag såg vilket väder det skulle bli trodde jag aldrig att jag skulle kunna få 19 träff, säger Mäkäräinen till SVT Sport.

Det såg ut som om Tiril Eckhoff åkte mot en säker seger när hon gled in mot tredje skyttet. Men då kom det som alla skidskyttar fruktar i Oberhof, vinden. Tre bom blev det för norskan, som tappade en 30 sekunders ledning till att vara 45 sekunder efter.

För det var en annan nordisk åkare som skulle imponera. Finska Kaisa Mäkäräinen sköt fullt när de flesta bommade, och gick tillsammans med Iryna Kryuko ut i en klar ledning. De båda följdes åt in i det fjärde och sista skyttet, men där skulle Mäkäräinen visa sig vara bäst.

När vinden var påtaglig och håret stod i sidled höll hon sig kall, och tog sin tid för att sätta alla skott. Och det blev avgörande, för ingen annan kunde leverera på samma sätt.

– Jag fick stå och vänta tills jag fick en liten öppning där det inte var för stark vind. Jag kämpade så länge i stående, jag vill inte ens veta hur länge jag stod där. Men det var värt det, säger hon till SVT Sport.

Hon gick där ut i storledning, och kunde till slut enkelt vinna med 30 sekunders marginal före Eckhoff som spurtade sig förbi landsmanninan Marte Olsbu Röiseland på upploppet.

Bästa svenska blev Hanna Öberg på en sjätteplats, som trots 24:e bästa åktid endast var drygt en minut från pallen. Linn Persson låg länge bra till för en fin topp-10 placering, men till slut blev det en 13:e-plats, 2.20 efter Mäkäräinen. Mona Brorsson och Elvira Öberg hade det jobbigare med vinden, och fick till slut nöja sig med en 23:e-plats respektive 27:e-plats.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.