Mentala coachen om missarna: ”Gör mentalt bokslut och släpp det”

Uppdaterad
Publicerad
Sebastian Samuelsson gled in med medaljen i sikte i sista skyttet.
Men det svenska hemmahoppet tappade fokus och bommade tre gånger.
– Ett bra läge kan distrahera och då blir det missar i skyttet, säger mentala coachen Göran Kenttä till SVT Sport.

Skidskytte är en psykologisk sport. Efter krävande skidåkning gäller det att snabbt få ner pulsen och fokusera inför den avgörande skyttedelen. Hamnar tankarna på fel ställe skapar det problem.

Skyttecoachen Johan Hagström var missnöjd efter Samuelssons stående och avslutande del i sprinten.

– Jag tror ”Sebbe” hade fokus på fel saker. Skotten satt lite överallt, sade han till SVT Sport.

Och fick medhåll av Samuelsson:

– Allting gick så fort och jag vet inte riktigt vad som hände. Jag klarade inte av det idag, sade han.

Undvik att tänka för mycket

Nu förklarar Göran Kenttä vad som kan ha gått snett när svensken gled in framför en vrålande hemmapublik på hemma-VM i Östersund.

– Är tankarna på fel ställe så blir det missar i skyttet. Om man tänker att man har ett bra läge så kan den tanken distrahera och göra att du inte är i nuet. Det kan leda till misstag.

De svenska herrarna hade samtliga en tung kväll på vallen och sköt 13 bom tillsammans. Nu ska det utvärderas tillsammans med Johan Hagström. Enligt Göran Kenttä är det nu viktigt att följa planen som man kommit överens om.

– Det gäller att inte fastna i grubblande. När man lägger sig på kudden för att sova ska man göra ett mentalt bokslut och släppa det. Börjar man prata om misslyckade prestationer vid frukosten kan man börja grubbla.

Påverkas av andra

Enligt Kenttä kan det vara extra problematiskt om flera i ett lag har en dålig dag.

– Om flera misslyckas samtidigt så är det klart att de kan påverka varandra. Killarna bor tillsammans, tjejerna med och vi äter tillsammans som lag. Det gäller att ha en överenskommelse om att man får vara deppig och grinig under kvällen. Sen får man ta nya tag imorgon och släppa det.

Det svenska laget har jobbat med målbilder, hur de ska förbereda sig, med rutiner, vad man ska göra och att göra saker enkelt. Speciellt med ett hemma-VM i åtanke och vad den pressen innebär.

– Det är ett nytt läge för många som vi förberett dem för. Nervositet ska man inte försöka få bort utan man ska lägga fokus på vad man ska göra. Börjar man kämpa med nervositeten blir det kontraproduktivt. Det är normalt att vara nervös. Den här gruppen stöttar varandra i med- och motgång och där kan de hämta väldigt mycket av varandra, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer