Hanna Öberg. Foto: Bildbyrån

Mentala coachen: ”Vi är för vana att Öberg ska överprestera”

Uppdaterad
Publicerad

Även om man vunnit OS-guld och VM-guld kan man darra vid sista skyttet.
Något som hände Hanna Öberg när hon sköt för lagkamraterna och Sverige.
– Vi är för vana att hon ska överprestera vid varje tillfälle, säger Göran Kenttä till SVT Sport.

Efter mer eller mindre drömsträckor av Linn Persson, Mona Brorsson och Anna Magnusson skickades Hanna Öberg ut i en ledning på 17 sekunder. När hon ensam gled in på den dånande arenan för att skjuta hem guldet slutade allt med fyra bom och norsk seger.

– Vi är för vana att hon ska överprestera vid varje tillfälle. Här visade hon sig mänsklig. Hon är i en ny situation, ett guldläge och vi missar det idag. Det är en annan sak att köra individuellt och köra sista sträckan i en stafett när man har ett guldläge i slutet på ett mästerskap.

Pressen kan bli för stor

Marte Olsbu Röiseland sköt snabbt, fullt och lämnade kvar svenskan på vallen. Därmed blev det silver för Sverige trots den stora ledningen innan Öberg inledde sitt skytte. Just pressen att skjuta för sitt lag istället för bara sig själv kan bli för stor.

– Misslyckas man så drabbas hela laget. Alla tankar som dyker upp om ett guldläge, nu är det bara att avgöra, kan vara distraktioner som gör att man inte är lika fokuserad som i vanliga fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer