Sverige precis utanför pallen i mixedstafett – efter bomfest

Sverige hade länge häng på medalj, men slutade till slut fyra.

Förutsättningarna var inte de bästa när mixedstafetten i skidskytte avgjordes, med 13 minusgrader i kombination med en rejäl vind.

– Man får inget gratis med dessa förhållanden, man måste sätta fart på skidorna hela tiden, säger Hanna Öberg till Discovery.

OS i Peking 2022

Det blev nämligen en rejäl bomfest – för de flesta lagen.

– Det blåste väldigt mycket, konstaterar Elvira Öberg, som själv behövde hela fem extraskott – men klarade sig undan en straffrunda.

Fullt skytte i slutet

Sverige (Hanna Öberg, Elvira Öberg, Martin Ponsiluoma, Sebastian Samuelsson) hade länge häng på medalj, och Sebastian Samuelsson kom in till det sista skyttet som fjärde åkare, bara 14,4 sekunder från täten – och bara 5,1 sekunder från Norges Johannes Thingnes Bö på tredje plats.

Men, tyvärr för svensk del, sköt alla framförvarande åkare fullt. Därmed låg Samuelsson fortsatt fyra när han lämnade vallen, 14,4 sekunder från ledning och 5,1 sekunder bakom Thingnes Bö.

Norge vann

Samuelsson var aldrig nära att komma ikapp medaljörerna, utan slutade på fjärde plats, 41 sekunder bakom Norge – där Johannes Thinges Bö vann en spurtduell. Frankrike tog silvret och ryssarna bronset.

Värt att notera var att Norge vann, trots hela tre straffrundor. Sverige var, bortsett från Kina, det eneda laget som klarade sig undan straffrunda.

Däremot var åktiderna betydligt sämre än tidigare under säsongen. Sverige var bara sjätte bästa lag sett till de totala åktiderna, 1.45 sämre än Norge.