Mona Brorsson. Foto: Bildbyrån

Så ska Mona Brorsson besegra demonerna

Uppdaterad
Publicerad

Mona Brorsson hade sikte på ädla medaljer när skotten föll på VM i Östersund.

Efter fyra bom gled guldet ur hennes händer. Till detta mästerskapet har hon jobbat hårt mentalt.

– Jag måste släppa tanken på att göra det perfekta loppet, säger hon till SVT Sport.

Bilden är en skidskytteklassiker. En tår kan skymtas i ögonvrån när guldet och en skrällseger på hemmaplan försvann. Efter en sommar med tankar har Mona Brorsson lagt om planen. Nu är det dags att göra upp med sina demoner.

– Jag har jobbat en hel del med mentale tränaren Göran Kenttä inför det här mästerskapet. För mig handlar det om att släppa tanken på det perfekta loppet. Istället ska jag vara mer här och nu och ta det skott för skott. Just nu hoppas jag att jag är helt slut när jag kommer i mål och att jag har gjort mitt absolut bästa på skjutvallen.

Har du satt några individuella mål med VM?

– Inför säsongen var ett mål att kunna ta min första pallplats. Det är det fortfarande, men det är nästa steg. Nu är ett mästerskap och alla kommer vara i slag. Men samtidigt man kan inte bara leverera tjugondeplatser heller.

Många kanske har väntat på att du till slut ska blixtra till i en tävling?

– Jag har bra åk- och skjutkapacitet. Men man måste skjuta fullt för att ta de där placeringarna. Det är där jag hindrade mig själv. När man kom till sista skyttet så börjar man tänka på att det ska vara perfekt. Men i stället går det långsamt och så blir det bom ändå. Nu ska jag släppa den biten och vara nöjd med en eller två bom. Då kanske det lossnar.

Har du helt släppt det som hände på VM i Östersund?

– Jag har försökt dra nytta av det. Då kom jag in och tappade fokus helt. Då gjorde jag inte jobbet utan tänkte på vad som skulle hända sen. Nu behåller jag fokus, men överarbetar istället. Det är små bitar kvar och detaljerna kommer på plats allt eftersom. Jag är jättetaggad och har höga förväntningar på min form.

REPORTAGE: Mona Brorsson blickar framåt efter mardrömsupplevelsen i VM (29 september 2019)

Mona Brorsson placeringar i sprint i världscupen:

5 (VM Östersund 2019)

Världscupen 19/20

11 (Ruhpolding)

59 (Oberhof)

20 (Annecy)

29 (Hochfilzen)

22 (Östersund)

Svenska startnummer i VM-sprinten:

23: Mona Brorsson

42: Linn Persson

55: Hanna Öberg

67: Elvira Öberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.