SOK:s näringsexpert: ”Det är den mest centrala frågan”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt SOK:s näringsfysiolog Linda Bakkman är energibrist vanligt bland elitidrottare i uthållighetsidrotter.

– Det här den mest centrala frågan. Har vi inte tillräckligt med energi, då spelar alla andra dimensioner av kosten en ytterst liten roll. Det är klart man blir orolig om man får siffror på hur utbrett det är. Det är en fråga vi måste ta på största allvar, säger Linda Bakkman till SVT Sport.

Linda Bakkman, som är näringsfysiolog och arbetar för Sveriges olympiska kommitté, beskriver att låg energitillgänglighet bland uthållighetsidrottare på elitnivå är vanligt, men att det är viktigt att skilja på energibrist och ätstörning.  

– Litteraturen från Sverige och de nordiska länderna visar – i de undersökta grupperna -  att det är mellan 50-70 procent som har låg energitillgänglighet. Och så vanligt är det ju inte alls med ätstörning, vilket ju är ett tecken i sig på att det inte är samma sak, berättar Linda Bakkman. 

– Det kan absolut finnas en ätstörning som förklarar en låg energitillgänglighet, men alla som har låg energitillgänglighet har inte en ätstörning, långt ifrån, säger hon.  

Om man inte får i sig tillräckligt med energi kan det bero på många olika saker och det är viktigt att reda ut varför så man kan sätta in rätt åtgärder.  

”Medvetenheten måste höjas” 

Är kunskapen om energibrist tillräcklig i idrottssverige?  

– Jag tycker absolut den kan bli bättre. Men det går framåt. Tidigare var bilden att låg energitillgänglighet var synonymt med ätstörning. Idag är det många fler som förstår att det inte behöver vara så. Fler är mer uppmärksamma på signalerna. Men medvetenheten måste absolut höjas. Den måste höjas i unga åldrar och bland tränare och coacher.  

Men Linda Bakkman ser också positiva signaler.  

– Idag finns en bredare bild av elitidrottaren. Det är inte längre en lika snäv bild kring en viss kroppstyp. Power framhålls mycket tydligare nu, vilket är positivt för att motverka den bilden som kan finna av att uthållighetsidrottare ska väga mindre, säger hon.  

Kostråden som riktar sig till gemene man gäller inte för tränande ungdomar 

Linda Bakkman betonar att vi ständigt matas av ett budskap om hur vi ska äta för att vara hälsosamma, men att det budskapet måste individanpassas. 

– De kostråd som riktar sig till befolkningen generellt för att motverka övervikt, de kostråden är inte avsedd för växande och tränande ungdomar, eller elit-och subelitgrupper. För dem är det helt andra energi- och näringsmässiga krav och en annan definition av vad som är nyttigt. Det måste vi bli bättre på att framhålla, betonar hon.

Se hela serien ”Hanna Öberg – att drabbas av energibrist” på SVT Play.

Symtom på låg energitillgänglighet

På kort sikt kan effekterna av låg energitillgänglighet bland annat bli:

– Att du inte orkar genomföra träningen på samma sätt som tidigare

– Du kan drabbas av håglöshet

– Träningsutvecklingen kan avstanna

– Sömnkvalitén kan försämras

– Aptitlöshet

På längre sikt kan du drabbas av:

– Upprepade infektioner eller ökad skadebenägenhet

– Benskörhet

– Mag- och tarmproblem

– Hjärt- och kärlproblem

– Nedsatt ämnesomsättning

– För kvinnor kan menstruationer utebli eller bli oregelbundna och en fertilitetsproblematik kan uppstå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.