Elisabeth Högberg laddar om. Foto: Bildbyrån

Norsk sparring kan hjälpa svenska skidskyttar

Uppdaterad
Publicerad

Svenskt skidskytte kommer från sin sämsta säsong på 26 år – nu letar dom hjälp både i andra nationer och i längd-Sverige.

– Vi har frågat runt hos andra länder om sparring, bland annat Norge, säger förbundskapten Johan Hagström som också hoppas på nytillskott.

Det är knappt två veckor sen världscupsäsongen avslutades och förbundet kunde summera en vinter helt befriad från pallplatser. Fredrik Lindströms fjärdeplats på masstarten i Pokljuka var höjdpunkten, på damsidan var största framgången Elisabeth Högbergs niondeplats i distans, i Östersund också det i december.

Redan nu planeras för nästa säsong, trupperna ska sättas, klart är att dom får mindre pengar att röra sig med och att det verkar göras en större satsning på damsidan där Sverige ändå hade två tjejer topp-10 på junior-VM. Och eventuellt förstärks det med längdåkare som vill testa en ny sport.

Världscupen i skidskytte

– Jag vill betona att det är dom som har hört av sig till oss och inte tvärtom, säger Hagström som inte vill avslöja några namn men bekräftar att det handlar om en herr- och en damåkare som ska testas nu i april.

Kontakter med USA och Finland

En annan fråga att lösa är hur landslaget ska få till riktigt vass sparring. På herrsidan tappade Fredrik Lindström tunga träningspartners när Björn Ferry och Carl Johan Bergman la av. Dessutom har flytten från Östersund till Örnsköldsvik minskat möjligheterna till träningssällskap, även om det finns några lokala alternativ.

Nu letar ledningen efter lösningar inom skidskyttesporten och har riktat blickarna utomlands.

– Vi har frågat runt hos andra länder, bland annat Norge, bekräftar Hagström som avslöjar att det handlar om åkare precis utanför landslaget som har bjudits in.

Dessutom har det tagits kontakt med USA, med svenska ledarna Per Nilsson och Jonas Johansson i spetsen, som eventuellt kommer att ha lägertid i Sverige.

– Och så har Marko (Laaksonen, Finlands förbundskapten och tidigare svensk ledare) hört av sig om att träna ihop. Det är allmänt känt att vi frågar efter sparring, säger Hagström som i slutet av april ska sätta planerna och trupperna för kommande vinter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Världscupen i skidskytte

Mer i ämnet