Foto: SVT

Norska hyllningen till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Norge har dominerat i skidskyttet den här säsongen men imponeras stort att svenskarnas framfart.

– Jag har sett att de här har varit på gång i tre-fyra år, jag är glad för dem att det händer nu, säger Seigried Mazet, norska skjuttränaren till SVT Sport.

Hanna Öberg har presterat på en hög nivå under flera år, men den bredd Sverige har levererat i år är på en nivå vi inte sett tidigare. Våra grannar i väst är imponerad över Sveriges utveckling i år.

– Svenskarna har imponerat både på dam- och herrsidan, de ser ut att ha jobbat på bra senaste åren, säger Johannes Thingnes Bö.

Vinterstudion

Den norska giganten har fått kämpa hårt mot Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma i år, och det är även den duon som han är mest imponerad av.

Är du överraskad över utvecklingen?

– De är mycket bättre än ifjol så det är lite överraskande, men ser du på dem som utövare och vet vilka styrker de har så vet man att när skjutningarna sitter så är dem livsfarliga, säger Johannes Thingnes Bö.

Skjuttränaren hyllar Sebastian

Den norska skjuttränaren Seigfried Mazet har sett potentialen i de här laget under flera år så att framgången kommer nu är ingen överraskning. Han lyfter fram systrarna Öberg och Martin Ponsiluoma som har imponerat på honom men det är ändå Sebastian Samuelsson som han ser störst potential i.

– Jag är överraskad att hans lyft inte kom tidigare, han har allt som kommer göra honom till en av de bästa skidskyttarna. Han är väldigt bra på skidorna och han har ”killer mind” på vallen, säger Seigfried Mazet.

Mazet tror att Sverige kommer ta ytterligare steg till nästa säsong. Han känner Jean-Marc Chabloz bra och tycker att Sverige med Johannes Lukas i spetsen håller på att bygga något stort.

– Nästa år kommer de vara ännu bättre, vi som står bredvid känner att laget växer hela tiden och de gör oss lite rädda men inte allt för mycket, säger Seigfried Mazet med glimten i ögat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet