Ole Einar Björndalen är en av många norrmän som är imponerad av Hanna Öberg. Foto: TT.

Öberg hyllas av Björndalen: ”Hon är helt tokig när det gäller”

Publicerad

Hanna Öberg tokhyllas i Norge efter sitt VM-guld.
– Hanna Öberg skjuter 20 träff och det är VM:s vackraste ögonblick så här långt, vrålade NRK:s kommentator Andreas Stabrun Smith under sändningen. Även tidernas störste skidskytt, Ole Einar Björndalen är tagen:
– Det är så fantastiskt, säger han.

Även om Öberg vann OS-guldet på samma distans, 15 km, förra året var hon inte en av favoriterna. Dessutom hade det varit stolpe ut hittills i mästerskapet och det hade blivit bommar i samtliga tre framträdanden i Östersund – före dagens lopp.

Den största skidskytten genom alla tider, Ole Einar Björndalen, lade av förra året efter 28 OS- och VM-guld, var lyrisk:

– Det är så fantastiskt. Det är imponerade. Hon gjorde det i OS och nu i VM. Hon skjuter alla träff under väldigt svåra förhållanden. Hon är helt tokig när det gäller, säger Björndalen till SVT Sport.

Björndalen: ”Hon är en kall dam” 

Hur stort är det att vinna VM på hemmaplan? 

– Vid ett OS är det ett ännu större tryck än på ett VM. Men VM på hemmabana där hon är favorit, där hon varit nära i sprint och jaktstart, men inte nått fram. Ändå lyckas hon hålla fokus på favoritdistansen. Hon är en kall dam som lyckas hålla huvudet kallt, summerar Björndalen.

När konkurrenterna sköt bort sig klarade Öberg trycket.

– Herregud vilken tjej. Hon vann OS-guld och kommer till hemmabanan och skjuter 20 träff. Jag hejade verkligen på henne i dag och det är ju en dröm som går i uppfyllelse för henne, säger konkurrenten Synnöve Solemdal, som slutade 29:a, till NRK.

Även Marte Olsbu Röiseland, slutade 23:a, bugade för uppvisningen.

– Tänk att hon gör det igen på hemmaplan. Jag är så imponerad av den tjejen, säger Röiseland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer