Hilde Fenne, och Lisa Theresa Hauser till vänster, i Hochfilzen 2017. Foto: Bildbyrån

Norska jättetalangen la av – tar upp karriären efter tre år

Uppdaterad
Publicerad

2018 la den då 24 år gamla skidskytten Hilde Fenne skidorna på hyllan. Nu återupptar norskan karriären igen – och siktar på OS.

För NRK berättar hon om den tuffa vägen tillbaka.

Hilde Fenne blev världsmästare i stafett som 20-åring i Nove Mesto och hon benämndes som ”världens största talang”.

Därefter kom motgång på motgång och norskan valde att lägga av.

– Jag var väldigt trött på slutet och ingenting klaffade. Jag har alltid älskat skidskytte men motivationen var borta, säger hon.

Många förväntade sig att hon och den jämngamla Johannes Thingnes Bö var framtiden inom norsk skidskytte efter att de åkte hem från junior-VM 2012 med tre guldmedaljer vardera, skriver NRK. Men norskan berättar nu att förväntningarna som kom med det blev för mycket.

– Jag gillar inte förväntningar. Jag var väldigt orädd fram till juniornivå, men när jag började prestera så blev jag lite rädd. Det handlar om att man vill prestera och lägger press på sig själv. Man blir rädd för att inte få till det.

Siktar mot OS

I maj bestämde sig Fenne för att återigen sikta mot toppen.

– Jag känner att jag är lite tuffare nu. Jag har inte lust att vara rädd. Varför ska man vara rädd för att köra en skidtävling?

Och målet är att ta sig till OS.

– Det är så bra jag vill vara och det är det jag har jobbat mot i sommar och i höst.

KLIPP: Hanna Öberg: ”Viktigt att min satsning ska vara hälsosam” (24 oktober)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.