Hanna Öberg i samspråk med Tiril Eckhoff efter en tävling i Nove Mesto, Tjeckien, i mars. Foto: TT

Norska skidskyttarna gör tvärt emot längdlandslaget – trotsar corona

Uppdaterad
Publicerad

Medan det norska längdlandslaget med Therese Johaug i spetsen stannar hemma åkte de norska skidskyttarna på ett långt höghöjdsläger till Italien.

– Vi ser det som ett test inför världscupen, säger hälsoansvarige Ragnar Hagen till NRK.

Det var rigorösa förutsättningar vid avresan för de norska skidskyttarna för det tre veckor långa lägret i Lavaze-passet norr om Val di Fiemme. Skidskyttarna, som varit i självkarantän i fem dagar innan resan, kommer att vara helt isolerade på ett eget hotell och ha en egen kock som har med sig mat från Norge till lägret. På flyget från Gardermoen hade de en egen avdelning. 

När de åkte till orten hade de dubbla munskydd på sig och handlade inte ens i affärer.

Corona och idrott

– Jag har fått en smittskyddsmanual på tre sidor som vi grundligt måste sätta oss in i. Vi har tagit hänsyn till alla förhållningsregler inklusive självkarantän. Vi får inte lämna vår bubbla och inte köpa mat på Gardermoen eller något annat ställe. Vi var tvungna att ha med oss matlådor för hela resan, säger Vetle Sjåstad Christiansen och berättar att man inte får ta av sig de dubbla munskydden under resan.

”Kommer inte träffa andra människor på tre veckor”

– Jag tror inte att vi kommer att stöta på några andra människor under tre veckor och jag känner mig säker med upplägget, säger Christiansen som redan hunnit med en vända i Italien på egen hand.

Det norska skidskyttarna vill inte hamna på efterkälken där konkurrenter som Tyskland och Italien använder sig av höghöjdsupplägget.

– Visst hade vi kunnat träna bra hemma i Norge men höghöjdsträningen hade vi inte fått. Inför OS (Peking 2022) är det viktigt att vi får känna på höjden. Om vi tänker i ett längre perspektiv är det bra att vi få testa på de förhållandena, säger Tiril Eckhoff som blev tvåa i totala världscupen förra säsongen, knappt slagen av italienskan Dorothea Wierer.

Om smitta skulle uppstå i bubblan i Sydtyrolen har det norska laget säkrat upp med läkare och provtagningar av covid-19.

– Vi ser det som ett test inför världscupen, säger hälsoansvarige Ragnar Hagen till NRK och säger att man kommer att dela med sig av erfarenheterna till längdlandslaget.

MER SKIDSKYTTE: Tre snabba med Öberg och Nilsson:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet