Tiril Eckhoff vinner årets världscup. Foto: Bildbyrån

Ny seger för Tiril Eckhoff – säkrade världscupsegern

Uppdaterad
Publicerad

Tiril Eckhoff tog idag en klar seger i damernas jaktstart.

Det betyder att VM-drottningen också vinner den totala världscupen.

– Jag är så nöjd att jag klarade av det här, säger Eckhoff.

I fredags skrev Tiril Eckhoff historia när hon blev första skidskytt, på både dam- och herrsidan, att vinna sex raka sprinttävlingar.

Idag visade norskan på nytt att hon är stekhet. Hon tog en överlägsen seger i jaktstarten. Med en bom vann hon 34.6 sekunder före Dzinara Alimbekava, Belarus. Det är Eckhoffs tolfte individuella seger denna säsong och den betyder att hon vinner den totala världscupen.

– Jag är väldigt, väldigt glad. Jag visste inte att jag kunde vinna (världscupen) idag. Det är väldigt trevligt, säger en tårögd Tiril Eckhoff till SVT Sport.

”Var en hel del negativa tankar”

Norskan hade en mycket tung inledning på säsongen. I premiären i finska Kontiolahti var hon 67:a i distansloppet och 43:a i sprinten. Hon har därefter haft ytterligare en del dippar.

– Det var en hel del negativa tankar inför att ”nu blir det som förra året och jag skjuter tre bom på sista stå”. Jag måste hela tiden jobba med mig själv men idag gjorde jag ett bra lopp. Jag är så nöjd att jag klarade av det här, säger Eckhoff.

”Var så trött”

Sverige har haft svårt att komma upp till den nivån vi är vana vid efter VM. Idag blev Elvira Öberg bästa svensk på 16:e plats med tre bom.

– Jag kände att jag kommer in i åkningen på ett hyfsat sätt och är jättenöjd på första skyttet. Men jag känner snabbt att jag får slita jättemycket i spåret, jag var så trött, säger Elvira Öberg till SVT Sport.

I första liggande skyttet hade hon två bom.

– Jag tappade fokus. Jag vet inte var bomarna satt. En tvåa i ligg, det är för dåligt. Det är lite slarv idag på skjutvallen, säger hon.

RESULTAT

Damer, 10 km, jaktstart

1) Tiril Eckhoff, Norge, 27.13,6 (1), 2) Dzinara Alimbekava, Belarus, +34,0 (0), 3) Franziska Preuss, Tyskland, +40,2 (2), 4) Marte Olsbu Røiseland, Norge, +41,6 (2), 5) Dorothea Wierer, Italien, +46,0 (2), 6) Marketa Davidova, Tjeckien, +52,6 (1), 7) Lisa Theresa Hauser, Österrike, +1.01,8 (2), 8) Susan Dunklee, USA, +1.12,9 (1), 9) Anais Chevalier-Bouchet, Frankrike, +1.17,0 (1), 10) Denise Herrmann, Tyskland, +1.22,3 (3).

Svenska placeringar

16) Elvira Öberg +2.01,1 (3), 20) Linn Persson +2.12,1 (3), 27) Hanna Öberg +2.46,1 (4), 32) Anna Magnusson +2.59,7 (1), 41) Mona Brorsson +3.42,9 (3).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.