Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nya reglerna bekymrar Elvira Öberg. Foto: SVT

Nya reglerna bekymrar Elvira Öberg

Uppdaterad
Publicerad

Det internationella skidskytteförbundet, IBU, har till den här säsongen infört nya regler. Bland annat får åkarna inte längre stryka sina två sämsta resultat, något som Elvira Öberg ser risker med.

– Man hoppas ju att man inte kommer i situationen att man är lite småfökyld men man känner sig tvingad att tävla, säger Elvira Öberg till SVT Sport.

De nya reglerna förutom att åkarna inte längre får stryka sina sämsta resultat är att VM-loppen inte längre räknas in i världscupen och dessutom ändras poängsystemet en aning. Att inte få stryka sina sämsta resultat tror Elvira Öberg kan påverka den som vill slås om den totala världscupen.

– Det ger noll utrymme att stryka tävlingar och då kan du känna dig tvingad att tävla allt, säger Elvira Öberg.

Risken med det menar hon är att om någon känner sig lite förkyld så kanske denne väljer att tävla ändå för att inte tappa för mycket i totala världscupen, medan det tidigare år troligen hade avstått en tävling.

Majoritet emot

I vintras genomfördes en enkätundersökning bland de aktiva. Undersökningen visade att 65 procent av åkarna ville ha kvar det gamla systemet.

– Jag var en av dem som var emot det på förhand, sen får vi väl se hur det utspelar sig men jag ser inga positiva aspekter som är överväger de negativa, säger Elvira Överg.

Satsar på totala världscupen

Elvira har inför säsongen tänkt åka alla tävlingar för att ge sig själv chansen att ta hem totalen. Förra säsongen blev hon tvåa i totala världscupen.

– Vad måste jag utveckla för att bli bäst i världen? Det är ganska enkelt, skidåkningen har jag, det är skyttet som måste utvecklas, säger Elvira Öberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.