Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tilda Johansson efter andraplatsen i EM-jaktstarten. Foto: AP/TT

Nytt EM-silver till Tilda Johansson

Uppdaterad
Publicerad

Sverige var på väg mot en dubbelseger i dagens EM-jaktstart när halva loppet var avverkat.

Men efter att Stina Nilsson skjutit bort sig stod allt hopp till Tilda Johansson – som missade två skott på det sista skyttet när hon hade ledningen med 40 sekunder.

– Jag blir väldigt, väldigt nervös för jag vet ju att jag skjuter om guldet, säger Johansson till SVT Sport efter EM-silvret.

Det såg riktigt bra ut för svensk del efter det andra skyttet av sammanlagt fyra. Tilda Johansson och Stina Nilsson hade så långt skjutit fullt och gick tillsammans ut i en 30 sekunders ledning före närmaste konkurrent med halva loppet kvar att avverka. Och i spåret gick det fort som attan. Till en början var det Johansson som drog i täten men efter fem kilometer gled Nilsson förbi och tog över jobbet som vindklyvare strax innan det var dags för det första stående skyttet.

Där separerades de.

Johansson sköt fullt samtidigt som Nilsson bommade två skott och tappade tre placeringar i resultatlistan.

In till det sista skyttet hade Johansson 40 sekunder ner till de närmast jagande konkurrenterna. Då gjorde sig nerverna påminda. Johansson missade sitt tredje och fjärde skott och tvingades till två straffrundor samtidigt som den tyska supertalangen Selina Grotian sköt fullt och tog över ledningen. Och i spåret avslutade den tyska 18-åringen riktigt fort. Johansson hade ingen chans att hänga på men lyckades i alla fall freda andraplatsen.

– Jag får ett riktigt bendarr på det sista stående skyttet och jag blir väldigt, väldigt nervös för jag vet ju att jag skjuter om guldet. Jag klarar det inte riktigt i dag men jag är samtidigt jätteglad att det räcker till en medalj. Ännu ett silver, vilken vecka det har varit. Jag kan inte vara annat än nöjd, säger Johansson.

Stina Nilsson slutade femma efter att ha missat ytterligare två skott i det sista skyttet.

KLIPP: Här kliver Tilda Johansson upp på pallen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.