Foto: Bildbyrån

Öberg tvåa – närmar sig ledningen i totala världscupen

Uppdaterad
Publicerad

När alla andra bommade i sista skyttet tog Hanna Öberg chansen – och slutade tvåa efter en spurtduell med Julia Simon.

– Jag är nästan förvånad över att jag hade lite att svara med sista varvet, säger hon.

Svenskans sjunde pallplats den här säsongen tar henne allt närmare ledningen i totala världscupen.

Hanna Öberg och Linn Persson inledde masstarten i Antholz urstarkt och kom in som etta och tvåa till det tredje skyttet efter två nollor var i det liggande skyttet.

Då blev det en bom för Öberg och två för Persson som föll ner i fältet.

Ledning efter sista skyttet

Men efter att åkarna framför Öberg bommade vilt i det sista skyttet och svenskan sköt fullt gick hon ut i ledning på slutvarvet.

Det blev en dramatisk avslutning med flera åkare inblandade i kampen om segern. Till slut blev det en andraplats för Öberg som fick ge sig i en tajt spurtstrid med fransyskan Julia Simon. Segermarginalen blev ynka två tiondelar. Lisa Theresa Hauser, Österrike, blev trea – tre sekunder bakom.

– Jag gör ett jättebra jobb på skjutvallen och det är jag supernöjd med. Jag kände att det behövdes för jag sliter fortfarande lite med höjden. Jag är nästan förvånad över att jag hade lite att svara med sista varvet. Det var kul att känna att jag kunde ge Simon en match där i alla fall, säger Öberg.

Närmare ledning i totala världscupen

Öbergs konkurrenter i den totala världscupen, norskorna Marte Olsbu Röiseland och Tirill Eckhoff, slutade sjua och åtta. Det innebär att svenskan tar in poäng på dem och att det tätnar ytterligare i toppen. Öberg är nu bara nio poäng bakom ledande Röiseland och en poäng bakom tvåan Eckhoff.

Linn Persson slutade på 20:e plats efter fyra bom. Elvira Öberg blev 24:a med tre bom och Mona Brorsson blev 25:a med två bom.

– Det är inte den här åkningen jag vill ha. Jag vet att jag kan så otroligt mycket mer. Så klart det är frustrerande och tråkigt. Samtidigt vet jag vad jag kan och har gjort, så jag får försöka påminna mig om det, säger Elvira Öberg.

KLIPP: Öberg: ”Blev nästan förvånad att jag kunde svara”:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.