Tysk seger efter spurtduell – tre svenskor topp tio

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ingen pallplats för Sverige. Men för första gången någonsin placerade sig tre svenskor topp tio i samma lopp, när damernas masstart 12,5 kilometer avgjordes i Ruhpholding.

Efter fjärde skyttet stod det mellan två åkare: norskan Ingrid Landmark Tandrevold och tyskan Franziska Preuss.

Ingen av dem har tidigare vunnit i världscupen.

Segern gick till slut till tyskan Preuss efter spurtduell, starkt påhejad av hemmapubliken i Ruhpholding.

Bästa svenska blev Hanna Öberg på en fjärdeplats. Det blev totalt två bom för Öberg, en bom i första liggande och en bom i första stående.

– Det var en bom för mycket idag men jag är nöjd, säger Hanna Öberg till SVT Sport.

Men det var egentligen en annan svensk som hade bästa utgångsläget efter fjärde skyttet. Linn Persson stod för full pott i både liggande och stående, och gick ut som fyra på sista varvet.

– Jag skjuter fyra nollor. Det är personbästa så jag är jättenöjd, säger Linn Persson till SVT Sport.

Men hon tillägger att hon önskar att det hade funnits mer krut i benen på sista varvet, där hon tappade från fjärde- till sjundeplats i mål.

– Det var fruktansvärt jobbigt, rätt mycket syra i benen, säger Persson.

Starkt sistavarv av Öberg

Åkmässigt var Hanna Öberg stark på sista varvet. Hon gick ut som sexa 20 sekunder efter, och kom i mål som fyra 18 sekunder efter vinnande Preuss.

– Jag är ju en knapp straffrunda efter i mål. Jag fick rygg på Fialkova och kunde ta placeringar, så sista varvet är jag nöjd med.

Slovakiskan Fialkova var tre sekunder före svenskan i mål och tog tredjeplatsen. Mona Brorsson slutade på en tiondeplats.

Ledaren i världscupen, Dorothea Wierer, sköt bort sig i sista stående skyttet med två bom (och en bom sen tidigare). Även landsmannen Lisa Vittozi som länge såg ut att ha slagläge, sköt bort sig med två bom.

RESULTAT DAMERNAS MASSTART

1) F. Preuss 32:34,0

2) I.L. Tandrevolt +0,2

3) P. Fialkova +15,1

4) H. Öberg +18,8

5) L. Haecki +19,4

6) I. Kryuko +20,0

7) L. Persson +20,9

8) M.O. Roeiseland +26,8

9) A. Bescond +27,4

10) M. Brorsson +32,0

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.