Öberg om att inte följa Samuelssons bojkott: ”Han har tagit beslutet själv”

Uppdaterad
Publicerad

OS-mästaren Sebastian Samuelsson väljer att stanna hemma från den avslutande världscuptävlingen i ryska Tiumen 20-25 mars. Han står ensam bland svenska åkare om att genomföra den bojkotten

– Jag stöttar Sebastian i hans beslut men kommer själv att åka eftersom förbundet har bedömt att det är säkert, säger Hanna Öberg, också hon OS-mästare, till SVT Sport.

I dag startar världscupen om för damerna efter den svenska braksuccén i OS i Pyeongchang. De svenska herrarna visade tydliga tecken på baksmälla och hade svaga placeringar under gårdagens sprint över 10 km. I kväll är det dags för damernas sprint över 7,5 km i finländska Kontiolahti.

Samuelsson menar att Ryssland inte har en fungerande antidopningorganisation, han litar inte på att dopningsproven som lämnas in kommer att hanteras på ett säkert sätt. Dessutom är han orolig för sin egen säkerhet efter att ha utsatts för hot.

–  Han har tagit det beslutet själv och vårt förbund har tagit beslut om att åka dit och det är upp till förbunden, speciellt IBU, att bestämma, säger Öberg.

”Vill tävla så mycket det går”

Öberg var sjuk i flera omgångar innan hon kom till Pyeongchang och fick med sig ett guld och ett silver.

– Eftersom jag missat så mycket tävlingar så vill jag tävla så mycket det går i slutet av säsongen. Jag hoppas att det kommer att fungera bra i Ryssland och förutsätter att det kommer att gå till på rätt sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.